Vandaag om 12:14
2 minuten lezen

I-Wall brengt ongeboren baby als hologram tot leven in Erasmus MC

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

In het Erasmus MC zorgt de I-Wall, een innovatief virtual reality-scherm, voor een wereldprimeur. Dit 3 meter brede en 2 meter hoge scherm maakt het mogelijk om ongeboren baby’s als hologram te bekijken. De technologie biedt nieuwe inzichten bij het opsporen van aangeboren afwijkingen en ondersteunt ouders bij moeilijke beslissingen. Dit meldt Erasmus MC.

Met de I-Wall kunnen zorgverleners 3D-beelden van ongeboren kinderen tot in detail bestuderen. De techniek maakt gebruik van eerder gemaakte echo’s, zodat het kind stil op het scherm staat. Hierdoor hebben bewegingen geen invloed op het onderzoek. Artsen draaien en analyseren de beelden met een joystick, waarmee bijvoorbeeld organen en lichaamsdelen nauwkeurig worden gecontroleerd.

Vroegtijdige detectie en beslissingen

Bij aangeboren afwijkingen is tijdige diagnose cruciaal. De I-Wall helpt artsen afwijkingen zoals extra vingers, afwijkende voetjes of vochtophopingen beter te detecteren. Zo kunnen ouders voorbereid worden op wat hen te wachten staat. Soms bieden de beelden geruststelling, zoals bij een verdenking op een klompvoetje dat toch normaal blijkt te zijn.

“De stand van een voetje of extra vinger is in 3D meestal beter te zien in 2D en heeft op het eerste gezicht geen grote gevolgen. Maar het is voor ons wel een alarmbel: er is iets aan de hand. Ga doorzoeken.” Een extra vinger hoeft natuurlijk niets te betekenen en een opening in de buikwand is te behandelen, maar er zijn ook dusdanig ernstige afwijkingen die de kwaliteit van leven zullen aantasten.

Emotionele steun voor ouders

Naast medische voordelen biedt de I-Wall emotionele ondersteuning. Het hologram maakt het mogelijk om het ongeboren kind ‘dichterbij’ te brengen. Dit helpt sommige ouders bij het maken van keuzes of zelfs bij rouwverwerking, aldus arts Kristel Zandbergen.

Innovatie najaren onderzoek

De I-Wall is het resultaat van jarenlang onderzoek binnen het Erasmus MC. Wat begon met 3D-techniek op kleinere schermen, groeide uit tot dit unieke systeem. Het is onderdeel van het eerste centrum wereldwijd voor innovatieve prenatale beeldvorming.

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    ‘Veel zwangere vrouwen niet op de hoogte van risico’s en rechten op de werkvloer’

    Gisteren om 11:26
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    10 januari 2025 om 15:10