16 september 2019 om 10:42
< 1 min lezen

Handreiking voor veilig hergebruik van luier- en incontinentiemateriaal

Het RIVM heeft een stappenplan gemaakt om te komen tot veilig hergebruik van luier- en incontinentiemateriaal. Dit advies geeft verwerkers en vergunningverleners handvatten om een risicobeoordeling uit te voeren. De verwerking van de materialen draagt bij aan het verminderen van huishoudelijk afval. Bovendien kunnen nieuwe producten en materialen uit luier- en incontinentiemateriaal hierdoor veilig gebruikt worden. Dit meldt RIVM. 

Elk jaar komen in Nederland meer dan 160 miljoen kilo gebruikte luiers en incontinentiemateriaal bij het afval terecht. Door deze materialen opnieuw te gebruiken, vermindert de hoeveelheid afval en worden er nieuwe producten van gemaakt, zoals plastic flessen voor schoonmaakmiddelen.

In luiers en incontinentiemateriaal komen ziekteverwekkers en medicijnresten terecht doordat gebruikers die via hun urine en ontlasting uitscheiden. In het luiermateriaal zelf zitten plastics, cellulose en korrels die het vocht opnemen. De nieuwe producten en materialen die uit dit materiaal gemaakt worden, moeten veilig zijn voor mens en milieu. Om dit te beoordelen kunnen verwerkers van afval en vergunningverleners het stappenplan gebruiken.

Twee afvalverwerkers hebben het stappenplan getest om het praktisch uitvoerbaar te maken. Het stappenplan bestaat uit maximaal drie stappen, om inzicht te krijgen of en welke risico’s er aan de orde zijn. De producent is en blijft eindverantwoordelijk voor de daadwerkelijke veiligheid van zijn product. 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    ‘Veel zwangere vrouwen niet op de hoogte van risico’s en rechten op de werkvloer’

    Vandaag om 11:26
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    10 januari 2025 om 15:10