10 april 2014 om 12:56
< 1 min lezen

Geen recht op verlof voor moeders zonder zwangerschap

Vrouwen die om bepaalde redenen niet zelf een kind kunnen dragen en daarom gebruik maken van een draagmoeder, hebben geen recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dat blijkt uit een arrest van het Europese Hof van Justitie waarin werd bepaald dat een werkneemster zonder zwangerschap geen betaald verlof kan eisen van haar werkgever. Dat meldt Rendement.

In de zaak ging het om een Britse wensmoeder die niet zwanger kon worden en een draagmoederovereenkomst had gesloten. De werkgever van deze werkneemster weigerde om betaald zwangerschaps- of adoptieverlof toe te kennen, omdat de werkneemster niet zelf zwanger was en er feitelijk geen sprake was van een adoptie. De werkneemster stapte naar de rechter in haar eigen land. Het nationaal gerecht, waar de werkneemster in beroep ging, legde de vraag uiteindelijk voor aan het Europese Hof van Justitie.

Het Europese Hof oordeelt dat de wensmoeder op grond van de Europese richtlijnen wettelijk geen recht heeft op betaald verlof tijdens en rond de bevalling, omdat de verlofregeling is bedoeld om de veiligheid en gezondheid van werkneemsters tijdens de zwangerschap en bevalling te waarborgen.

Hoewel het zwangerschapsverlof in ingesteld om de relatie tussen moeder en kind na de zwangerschap en de bevalling te beschermen, gelden de Europese richtlijnen niet voor moeders die niet zelf een zwangerschap en bevalling doormaken.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg