Foetus maakt hormoon aan dat zwangerschapsmisselijkheid veroorzaakt
Dat zwangerschapsmisselijkheid veroorzaakt wordt door hormonen, is al heel lang de veronderstelling. Welk hormoon dat zou zijn, waren ook vermoedens over. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben nu het hormoon gevonden dat wellicht de oorzaak kan zijn: GFG15 die wordt aangemaakt door de foetus. Dit meldt NOS.
Ongeveer 80 procent van de zwangeren ervaart zwangerschapsmisselijkheid, waarvan 2 procent in extreme vorm. Tijdens de zwangerschap is een verhoogde waarde van het hormoon GDF15 te zien, zeggen de onderzoekers. Als vrouwen worden blootgesteld aan hogere waarden hiervan dan ze gewend zijn, worden ze erg misselijk.
Hoeveelheid GDF15
Wetenschappers vermoedden al langer dan GDF15 een belangrijke rol speelde bij hyperemesis gravidarum, zoals extreme zwangerschapsmisselijkheid ook wel heet. Dit nieuwe onderzoek laat inderdaad zien dat vrouwen die hier last van hebben, veel hogere hoeveelheden van dit specifieke hormoon in hun bloed hebben. Hoe misselijk een vrouw wordt, hangt ook nog eens af van hoeveel GDF15 ze voor de zwangerschap in haar lichaam heeft. Vrouwen die van nature veel GDF15 meedragen, zoals sommige vrouwen met een zeldzame bloedaandoening, hebben veel minder last van misselijkheid dan vrouwen met lagere hoeveelheden voorafgaand aan de zwangerschap.
HG voorkomen?
Dankzij deze ontdekking is de ontwikkeling van effectievere behandelingen mogelijk en kan HG in de toekomst wellicht helemaal voorkomen worden. Bijvoorbeeld door bij vrouwen met weinig GDF15 in hun bloed, dit stapsgewijs toe te dienen voorafgaand aan de zwangerschap.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky