Eenmalige ijzerbehandeling bij bloedarmoede tijdens zwangerschap effectiever dan pillen
In Nederland heeft ongeveer een kwart van de vrouwen vóór de zwangerschap een ijzertekort. Tijdens de zwangerschap groeit dit probleem door de verhoogde ijzerbehoefte, wat risico’s met zich meebrengt, zoals complicaties bij de bevalling en een laag geboortegewicht. De standaardbehandeling met ijzerpillen blijkt vaak niet ideaal, omdat het langdurig innemen lastig is en bijwerkingen geeft. Dit meldt Scientias.
Nieuw onderzoek wijst uit dat een eenmalige intraveneuze ijzerbehandeling (ferric carboxymaltose, FCM) een veelbelovend alternatief kan zijn. Bij deze methode krijgen zwangere vrouwen in één sessie ijzer via een infuus toegediend. Dit duurt slechts 15 minuten, terwijl de effecten langer aanhouden dan bij ijzerpillen.
Effectieve resultaten
De behandeling verlaagt het risico op bloedarmoede aanzienlijk. Uit eerdere studies blijkt dat vrouwen die een FCM-infuus krijgen tot 26 procent minder kans hebben op bloedarmoede in vergelijking met vrouwen die ijzerpillen gebruiken. De positieve effecten houden bovendien aan tot na de bevalling.
Voordelen van de infuusmethode
Het grootste voordeel van deze aanpak is het gemak. In plaats van 90 dagen tweemaal daags pillen slikken, volstaat een eenmalige behandeling. Dit maakt het eenvoudiger voor vrouwen om de therapie af te ronden. Daarnaast blijken ernstige bijwerkingen zeldzaam, waardoor de behandeling veilig is.
Verder onderzoek nodig
Hoewel de methode vooral onderzocht is in landen met beperkte middelen, biedt deze ook perspectief voor Nederland. De eenvoud en effectiviteit maken het een interessante optie voor vrouwen die moeite hebben met de standaard kuur. Dit kan bijdragen aan betere gezondheid van moeders en baby’s. Verdere studies zijn nodig om de behandeling in onder meer Nederland breder beschikbaar te maken.