8 augustus 2013 om 12:16
< 1 min lezen

Duur zwangerschap varieert per persoon

Bij een normale zwangerschap vindt de bevalling plaats na 38 tot 42 weken. Lang werd gedacht dat die variatie grotendeels het gevolg was van problemen bij het vaststellen van de precieze conceptiedatum. Nieuw onderzoek toont aan dat de lengte van een zwangerschap van nature sterk varieert. De variatie kan oplopen tot wel vijf weken. Dat meldt Scientias.

Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om de exacte tijdstippen vast te stellen van de ovulatie en de innesteling van het embryo in de baarmoeder. Hierdoor werd het mogelijk om met zekerheid vast te stellen hoe lang een zwangerschap duurde en hoe sterk de zwangerschapsduur varieerde bij verschillende vrouwen.

De gemiddelde tijd tussen ovulatie en geboorte bleek 268 dagen te beslaan. Dat komt neer op 38 weken en twee dagen. Voor het onderzoek werden de gegevens van te vroeg geboren kinderen niet meegenomen. Onderzoekster Anne Marie Jukic: ‘We ontdekten dat de lengte van zwangerschappen met wel 37 dagen kon variëren. We waren een beetje verbaasd door deze resultaten.’ Meer dan 100 gezonde vrouwen zijn voor het onderzoek gevolgd vanaf het moment dat ze nog niet zwanger waren.

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat de duur van zwangerschappen van nature sterk varieert. De onderzoekers ontdekten ook dat embryo’s die meer tijd nodig hebben om zich in te nestelen over het algemeen ook langer in de baarmoeder blijven. Zwangerschappen waarbij de hoeveelheid progesteron pas relatief laat toenam, duurden gemiddeld twaalf dagen korter dan zwangerschappen waarbij de hoeveelheid progesteron vroeg steeg. Hieruit blijkt dat gebeurtenissen die al heel vroeg in de zwangerschap plaatsvinden – nog voordat een vrouw weet dat ze zwanger is – van invloed zijn op het moment waarop een kindje geboren wordt.

Het onderzoek leverde tevens aanwijzingen op voor andere factoren die de duur van een zwangerschap lijken te beïnvloeden. Bij vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden blijkt de zwangerschap iets langer te duren. Ook het geboortegewicht van de moeder speelt een rol: vrouwen die zelf zwaarder waren bij de geboorte, bevallen vaak later (elke 100 gram extra is grofweg een dag langer zwanger). Verder blijkt het na een eerdere lange zwangerschap aannemelijk dat een volgende zwangerschap ook langer duurt.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    Gisteren om 15:10
    • Kraamzorg

    Minder jonge kinderen naar huisartsenpost voor koorts

    Gisteren om 08:37