Dubbele achternaam voor baby’s nog niet heel populair
Baby’s konden in 2024 voor het eerst de achternaam van beide ouders krijgen. Maar op dit moment gebeurt dat nog niet regelmatig. De wet discrimineert nog steeds vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann Dat meldt de Volkskrant.
Tienduizend ouders gaven hun kindje dit jaar twee achternamen. 21 duizend ouders deden dit met terugwerkende kracht. Voor kinderen die geboren zijn na 2016 kan dit tot 31 december nog geregeld worden. Zo’n 6 procent van de ouders maakte gebruik van deze nieuwe wet.
Dubbele achternaam
Tijdens de enquête over de nieuwe namenwet gaf een kwart van de 25- tot 45-jarigen aan dat ze de dubbele achternaam een goed idee vonden. Volgens naamkundige Jeroen Balkenende van het Centrum voor familiegeschiedenis is het in Nederland al eeuwenlang zo dat de vader de naam bepaalt.
Linde Bryk, advocaat en hoofd strategische rechtszaken bij vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clare Wichman is dit een eerste stap naar het gelijkwaardig maken van het namenrecht. “Het is alleen niet genoeg, want het doorgeven van moeders achternaam is een optie en niet de standaard.”
Geen toestemming van de partner
Beide ouders moeten naar het gemeentehuis om toestemming te geven voor de achternaam van de moeder. Dat zou dus drie dagen na de bevalling moeten zijn, maar er waren ook genoeg vrouwen waarvan de partner geen toestemming gaf. Bureau Clara Wichmann kreeg daar tientallen meldingen van.
Veertien vrouwen stapten daar dit jaar voor naar de rechter, maar telkens zonder succes. Bureau Clara Wichmann steunde één vrouw tijdens haar rechtszaak. Volgens Bryk moet een dubbele achternaam de standaard worden.
Geen vier achternamen
In Balkenendes databank kan dit zorgen voor een toename van het aantal achternamen. Op dit moment telt de databank al 300 duizend achternamen. Dat zijn er drie keer zoveel als in het jaar 1947. Het kabinet stelde wel een grens. Baby’s met een gecombineerde achternaam, mogen één van die achternamen aan hun kinderen doorgeven en niet allebei. Dit om chaos te voorkomen.