Cognitieve problemen na zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsvergiftiging wordt doorgaans gezien als een voorbijgaande aandoening bij zwangere vrouwen, maar bij sommige vrouwen kan een zwangerschapsvergiftiging op de langere termijn leiden tot vergeetachtigheid, concentratieproblemen, depressie en gevoelens van angst. Ineke Postma onderzocht in haar promotieonderzoek in hoeverre deze klachten veroorzaakt worden door zwangerschapsvergiftiging. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen.
Zwangerschapsvergiftiging, ook wel bekend als pre-eclampsie, komt in Nederland voor bij drie procent van de zwangere vrouwen. Hierbij is er sprake van een te hoge bloeddruk en eiwitverlies in de urine, waardoor de organen van de vrouw niet genoeg bloed krijgen. Wanneer dit gebeurt in de hersenen en er stuipen of toevallen optreden met bewustzijnsverlies, wordt dit eclampsie genoemd. Eclampsie komt in Nederland slechts bij 0,06 procent van de zwangerschappen voor, maar draagt bij aan een groot deel van de moedersterfte.
Postma toont in haar onderzoek aan dat vrouwen jaren na een zwangerschapsvergiftiging meer cognitieve klachten en een slechtere kwaliteit van leven ervaren dan vrouwen na een normale zwangerschap. Opvallend genoeg worden deze cognitieve klachten echter niet zichtbaar door neurocognitieve tests in een gecontroleerde testomgeving. Postma concludeert hieruit dat vrouwen na zwangerschapsvergiftiging wel goed kunnen functioneren in een gecontroleerde omgeving, maar in complexe, stressvolle situaties in het dagelijks leven meer problemen ervaren.
© Nationale Zorggids