8 oktober 2018 om 11:48
< 1 min lezen

‘Bekende spermadonor mag status niet zomaar wijzigen’

Een spermadonor die zich ooit als bekende donor heeft aangemeld, zou zijn status niet zomaar moeten kunnen veranderen in anoniem. Dit vindt voormalig gynaecoloog Maarten Kloosterman. Sommige vrouwen kiezen namelijk voor een bekende spermadonor, zodat hun kind later contact kan opnemen met de biologische vader. Als zij in de tussentijd hun status wijzigen, kan dat ineens niet meer. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Een donorkind en haar moeder willen dat Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem gegevens vrijgeeft van de donor en dagen het ziekenhuis voor de rechter. Het ziekenhuis mag dit officieel niet doen. Kloosterman kende de betreffende spermadonor, maar wist niet van de statuswijziging.

Moeder en kind nooit ingelicht

“Als ik een vrouw insemineer met sperma van een B-donor (bekende donor), heb ik haar en het donorkind beloofd dat ze later mogen weten wie hij is. Dan kan die donor niet na zes jaar zeggen: ik heb me bedacht, ik ben toch liever een A-donor (anonieme donor)’, aldus Kloosterman. In dit specifieke geval is de vrouw nooit ingelicht. Rijnstate erkent dat dit fout is geweest en dat het beter had moeten inschatten wat de gevolgen waren voor moeder en kind. Het is echter nog maar de vraag of ooit bij een notaris is vastgelegd dat de man een bekende donor was. Voor 2004 werden er wel documenten opgesteld, maar de administratie geschiedde met pen en papier.

Rommelige administratie

Het ziekenhuis kwam vorig jaar zomer onder vuur te liggen toen bleek dat de werkwijze met spermadonor volstrekt onduidelijk was. Niet alleen is het gissen hoeveel kinderen iedere donor daar precies heeft verwekt, ook is er veel onduidelijkheid omtrent de anonimiteit van donoren. Een donor mag bijvoorbeeld maximaal 25 kinderen verwekken, maar in Rijnstate hebben zeker vijftien mannen gemiddeld 36 kinderen verwekt. Tot 2014 was het een enorme chaos bij Rijnstate, erkende een donor. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Alrijne neemt nieuwe buidelstoelen voor premature baby’s in ontvangst

    24 december 2024 om 08:25
    • Kraamzorg

    Abortuspil vanaf 2025 beschikbaar bij de huisarts: dit is wat je moet weten

    23 december 2024 om 08:30