1 juli 2013 om 20:44
< 1 min lezen
Baby’s kunnen elkaars emoties herkennen
Baby’s van vijf maanden oud kunnen al zowel negatieve als positieve emoties bij elkaar herkennen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek van de Brigham Young University, zo meldt Nu.nl.
De onderzoekers zetten twee groepen baby’s, vijf maanden oud, voor twee televisieschermen met beeld, maar zonder geluid. Op het ene scherm werd een blije en lachende baby getoond, terwijl op het andere scherm een huilende baby te zien was. Vervolgens werd het geluid van een huilende of juist lachende baby afgespeeld.
Het bleek dat de baby’s in staat waren het geluid te koppelen aan het bijpassende beeld. Bij het geluid van huilen keken de baby’s langer naar het scherm waarop de huilende baby te zien was en wanneer ze gelach hoorden, draaiden de baby’s zich naar het beeld van de blije baby.
Geen verrassing
Volgens hoofdonderzoeker Ross Flom is de uitkomst niet echt verrassend, omdat baby’s verbaal nog niet communiceren en zij dus aangewezen zijn op het communiceren via emoties. Het is dus een logisch gevolg dat zij deze emoties snel kunnen onderscheiden.
Volgens Flom is het belangrijk onderzoek te blijven doen naar het leertempo van baby’s, omdat zij in de eerste jaren van hun bestaan meer leren dan in de rest van hun leven. Door deze leerfases in kaart te brengen, kan worden bijgehouden of baby’s ‘op schema’ liggen.
© Nationale Zorggids