Babyhaar mogelijk bron van informatie
Analyse van het haar van pasgeboren baby’s levert mogelijk een schat aan informatie op over de omstandigheden waarin de kleintjes in de baarmoeder zijn gevormd. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin, die het haar van babyaapjes bestudeerden. Dat meldt Scientias.
Haren kunnen veel verraden over over iemand. Door het bestuderen van haren kan worden achterhaald of iemand in het verleden drugs heeft gebruikt, maar ook laat het haar zien aan welke hormonen iemand is blootgesteld. De haren van een foetus beginnen één tot twee maanden voor de geboorte te groeien, wat voor de onderzoekers aanleiding vormde om het haar van resusapen te onderzoeken.
‘De haren geven ons een kijkje in de prenatale hormonale omgeving,’ zegt onderzoeker Christopher Coe. Hij wilde met name weten of er hormonale verschillen waren tussen resusapen die een hele jonge of wat oudere moeder hadden. Ook zocht hij verschillen in het haar van eerstgeborenen en apen met een moeder die al eerder gebaard had. Uit het onderzoek komen deze verschillen inderdaad naar voren. In het haar van apen met een jonge moeder werden meer vrouwelijke hormonen en stresshormonen aangetroffen dan bij apen met een oudere moeder.
De uitkomst van het onderzoek bij de resusapen roept volgens de onderzoekers interessante vragen op ten aanzien van menselijke baby’s. De hormonen in het babyhaar kunnen mogelijk licht werpen op de vraag of de leeftijd van de moeder en de volgorde waarin kinderen ter wereld komen van invloed zijn op hormonale verschillen tussen kinderen. Ook kan de aanwezigheid van een grotere hoeveelheid stresshormoon wellicht een aanwijzing zijn voor latere problemen, zoals het ontwikkelen van bepaalde ziekten.
© Nationale Zorggids