23 juli 2013 om 11:05
< 1 min lezen

Artsen willen snel vergunning voor nieuwe bloedtest embryo’s

Artsen hebben bij de Gezondheidsraad een vergunningsaanvraag ingediend voor de toepassing van een nieuwe bloedtest bij embryo’s. De test, NIPT, zou eenvoudiger, preciezer en goedkoper zijn dan de huidige methodes voor het controleren op eventuele genetische afwijkingen van een embryo. Dit meldt Volkskrant.
 

De NIPT (niet-invasieve prenatale test) is een bloedonderzoek dat vanaf acht weken zwangerschap mogelijk is. Gynaecoloog Lieve Christiaans, woordvoerder van de groep artsen die de aanvraag hebben ingediend, noemt de nieuwe bloedtest “de meest revolutionaire vernieuwing in de gynaecologie sinds de invoering van de echoscopie.”
 
Nu kunnen zwangere vrouwen in Nederland een combinatietest laten uitvoeren om de kans op genetische afwijkingen bij hun kindje te laten onderzoeken. De combinatietest bestaat uit bloedonderzoek en een nekplooimeting via een scan maar levert slechts een kansberekening op. Een vlokkentest of vruchtwaterpunctie bieden meer zekerheid. Deze testen hebben echter een klein risico op een miskraam waardoor sommige vrouwen het onderzoek niet aandurven. Bovendien worden deze onderzoeken alleen vergoed bij zwangere vrouwen boven de 36 jaar.
 
Artsen willen de NIPT zo snel mogelijk invoeren en laten vergoeden uit het basispakket van zorgverzekeraars. In maart diende de groep artsen de aanvraag voor NIPT in bij de Gezondheidsraad nadat de minister een aantal gynaecologen van het LUMC en VUmc terugfloot die een proef wilden doen met NIPT. De raad zal na de zomer advies uitbrengen over de test. 
 
Lieve Christiaans vindt dat veel te laat. “Zoals het er nu uitziet kan de test pas begin 2015 ingevoerd worden.” Laboratoria die nu experimenten uitvoeren met NIPT zullen hierdoor in de problemen komen, volgens Christiaans, omdat ze gerekend hadden op geld via de zorgverzekeraars. Zwangere vrouwen kunnen voor de NIPT al wel in Duitsland of België terecht bij privéklinieken. De test kost ongeveer zeshonderd euro. 
 
© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    Gisteren om 15:10
    • Kraamzorg

    Minder jonge kinderen naar huisartsenpost voor koorts

    Gisteren om 08:37