Wereld Astma Dag: nieuwe ademtest voor peuter kan longschade voorkomen
Met financiering van het Longfonds is het beslissende vervolgonderzoek gestart om de astma-ademtest voor peuters in de praktijk te brengen. De nieuwe ademtest kan al op de leeftijd van twee jaar de diagnose astma geven, zodat op tijd de juiste behandeling kan worden ingezet. Dit kan veel longschade op latere leeftijd voorkomen. Nu kan een astma-diagnose pas vanaf zes jaar worden gesteld. Het Longfonds start op Wereld Astma Dag op 7 mei een donatiecampagne om de continuïteit van het vervolgonderzoek te waarborgen. Dit meldt Longfonds.
Bij jonge kinderen is het moeilijk vast te stellen of ze astma hebben of een ‘gewoon’ virusje. “Pas op vijf- of zesjarige leeftijd hebben we zekerheid. Tot die tijd krijgen kinderen met astma daardoor niet altijd de juiste medicijnen of te weinig van een medicijn. Dat is een groot probleem, want zo kunnen hun longen schade oplopen”, zegt kinderlongarts Edward Dompeling van het Maastricht UMC+.
Bijwerkingen door astmamedicijnen
Niet alle kinderen die piepen of hoesten krijgen voor de zekerheid medicijnen tegen astma omdat de medicijnen bijwerkingen hebben. Kinderen die ontstekingsremmers hebben, kunnen bijvoorbeeld minder goed groeien, zegt Dompeling. “Bij gebruik van luchtwegverwijders kunnen kinderen last krijgen van hartkloppingen, trillende vingers, hoofdpijn, slapen ze slechter en laten ze vaker druk gedrag zien. We geven deze medicijnen dus liever pas als we zeker weten dat ze echt nodig zijn en ook echt helpen.”
Jonge kinderen kunen niet zomaar hard blazen op commando
Op oudere leeftijd kan een longfunctietest meestal wel bepalen of iemand astma heeft. Maar hiervoor moet je hard in een apparaat blazen, en dat kunnen jonge kinderen nog niet op commando. “Met behulp van een mondmaskertje vangen we de adem van jonge kinderen op. Ze hoeven hierbij niet te blazen, maar kunnen gewoon rustig doorademen op de schoot van hun ouders, terwijl we ze afleiden met een spelletje of filmpje. De lucht die ze uitademen, komt in een ballonnetje terecht en hecht zich aan een buisje met koolstof. Daarna meet een speciaal apparaat hun ademstoffen.”
Vervolgonderzoek naar ademtest
Artsen gebruiken deze ademtest nog niet in de praktijk omdat de werking eerst definitief bewezen moet worden. Het Longfonds financiert vervolgonderzoek met nog eens tweehonderd kinderen, die allemaal de ademtest doen. Het duurt nog zeker vijf jaar voordat het onderzoek is afgerond en artsen de ademtest kunnen gebruiken.
Door: Nationale Zorggids