19 januari 2017 om 09:20
2 minuten lezen

‘Versoepel de regels voor afgifte VOG minderjarige zedendelinquenten’

De beleidsregels voor het afgeven van de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor minderjarige zedendelinquenten moeten worden versoepeld, stelt Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Corinne Dettmeijer. “Mensen die als kind een misstap hebben begaan worden nu voor de rest van hun leven belemmerd in hun beroepskeuze, terwijl dit niet voor betere bescherming van kwetsbaren zorgt.” Dat meldt de Nationaal Rapporteur. 

De bescherming van kinderen tegen seksueel geweld staat voor de Nationaal Rapporteur voorop. Het niet verlenen van een VOG voor het werken in een omgeving waarin sprake is van een afhankelijkheids- of een gezagsrelatie, of op een locatie waar zich kwetsbare personen bevinden is daarvoor een belangrijk instrument. Bij een VOG-aanvraag door een afgestrafte zedendelinquent wordt onbeperkt teruggekeken of de aanvrager ooit voor een zedendelict is veroordeeld. Een zedendelict is altijd afwijzingsgrond voor een VOG. Zedendelicten zijn voor minderjarigen het enige delict waarbij de terugkijktermijn onbeperkt is.

De huidige strenge regels werken mogelijk contraproductief. Zo kan het voormalige minderjarige zedendelinquenten belemmeren in het bewerkstelligen van beschermende factoren tegen het opnieuw plegen van een (zeden-)delict, zoals het hebben van structurele tijdsbesteding in de vorm van opleiding of baan, het niet hebben van financiële zorgen en het hebben van een (niet-crimineel) sociaal leven. Ook lijkt het erop dat professionals soms geen aangifte willen doen tegen een minderjarige zedendelinquent, vanwege de gevolgen voor die persoon. Dit is niet in het belang van het slachtoffer en levert mogelijk gevaarlijke situaties op.

De rapporteur wijst er bovendien op dat bij jonge zedendelinquenten het recidiverisico laag is: zes procent van de minderjarige veroordeelden pleegt binnen tien jaar opnieuw een zedendelict. Hoe langer een zedendelinquent niet recidiveert, hoe kleiner de kans is dat dit alsnog zal gebeuren.

De rapporteur stelt daarom voor de terugkijktermijn voor alle personen die tijdens hun jeugd een zedendelict hebben gepleegd te verkorten tot vijftien jaar. Daarnaast zouden minderjarige zedendelinquenten binnen die 15 jaar ook in aanmerking moeten komen voor een VOG wanneer zij de laatste 5 jaar recidivevrij zijn gebleven. De Nationaal Rapporteur heeft deze aanbevelingen eerder per brief aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie gedaan. Die heeft laten weten geen reden te zien de aanbevelingen over te nemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    20 december 2024 om 08:34