Vaccinatie tegen infectie met pneumokok groot succes
De invoering in 2006 van inenting tegen pneumokokkeninfectie bij kinderen blijkt een groot succes. Het aantal kinderen dat ziek wordt door de bacterie is sindsdien met tachtig procent gedaald volgens de Gezondheidsraad. Dat meldt AD.
De pneumokokbacterie kan hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking veroorzaken. Het aantal kinderen met deze ziekten is drastisch verminderd sinds zuigelingen worden ingeënt tegen pneumokokken. Ook ouderen profiteren hiervan. Doordat de bacterie minder rondgaat worden ook zij minder vaak ziek.
Niet alle typen van de pneumokokkenbacterie zijn opgenomen in de vaccins die in Nederland worden gebruikt. De varianten van de bacterie waar niet tegen wordt ingeënt krijgen hierdoor wel iets meer kans maar het netto resultaat van het vaccinatieprogramma is een afname van zestig procent (bij zuigelingen) tot ruim tachtig procent (bij kinderen van een tot twee jaar) van infecties met de pneumokokbacterie.
De resultaten kunnen nog beter, schrijft de Gezondheidsraad in een vandaag verschenen advies aan de minister van Volksgezondheid. Om goed zicht te krijgen op ongewenste effecten in kwetsbare groepen en op het effect van de vaccinatie op longontsteking moet het toezicht op het programma versterkt worden. Ook is het niet langer nodig dat baby’s vier injecties krijgen tegen de infectie, drie is genoeg, aldus de Gezondheidsraad.
© Nationale Zorggids