
Utrecht slaat alarm over jeugdzorgbudget: ‘Financiële bodem is bereikt’
De gemeente Utrecht waarschuwt dat de voorgestelde bezuinigingen op de jeugdzorg vanuit het Rijk grote risico’s met zich meebrengen. Volgens het stadsbestuur is er geen financiële ruimte meer om verder te korten op deze cruciale zorg. Utrecht roept het kabinet dan ook op om de taakstellingen te herzien en eerder gemaakte tekorten deels te compenseren. Dit meldt De Utrechtse Internet Courant.
Het kabinet overweegt om te bezuinigen op jeugdzorg, wat inhoudt dat gemeenten opnieuw minder geld zouden krijgen om hun zorgtaken uit te voeren. In eerder onderzoek werd al geadviseerd om gemeenten met terugwerkende kracht te vergoeden voor 50 procent van hun tekorten in 2023 en 2024. Ook werd aanbevolen om geplande bezuinigingen voor de komende jaren te schrappen. Tot nu toe is hier nog geen definitief besluit over genomen.
Toenemende druk op jeugdzorg
Volgens de gemeente is de vraag naar jeugdhulp in Utrecht weliswaar iets afgevlakt, maar nog altijd aanzienlijk. Tegelijkertijd worden de zorgtrajecten steeds complexer en langduriger, wat leidt tot stijgende kosten. Deze toenemende lasten worden op dit moment niet gecompenseerd via het Gemeentefonds, waardoor de druk op het lokale budget verder toeneemt.
Onhoudbare situatie
Utrecht benadrukt dat er inmiddels te weinig middelen beschikbaar zijn om aan alle wettelijke en maatschappelijke verwachtingen te voldoen. Het college stelt dat de rek eruit is en verdere kortingen ertoe zullen leiden dat de jeugdzorg feitelijk onder het minimale niveau zakt. Tegelijkertijd erkent de gemeente haar eigen verantwoordelijkheid en benadrukt zij de inzet om, binnen de mogelijkheden, jeugdbeleid uit te voeren met ambitie. Zonder aanvullende steun van het Rijk acht Utrecht dit echter niet langer houdbaar.
Financiële onzekerheid richting 2026
De zorgen van Utrecht passen binnen een breder beeld: gemeenten in het hele land staan financieel onder druk sinds het gemeentefonds is verlaagd. Dit speelt in aanloop naar het zogenoemde ‘ravijnjaar’ in 2026, waarin structurele tekorten dreigen voor het merendeel van de Nederlandse gemeenten. Zij hebben bovendien slechts beperkte instrumenten om hun inkomsten te verhogen, zoals het aanpassen van de onroerendezaakbelasting (ozb), toeristenbelasting of hondenbelasting.
Uit een analyse van advies- en accountantsbureau BDO blijkt dat Utrecht in de periode 2024–2028 afstevent op een cumulatief tekort van circa 70 miljoen euro. Het gemeentebestuur benadrukt dat zonder extra steun veel jeugdzorginitiatieven op de tocht komen te staan en dat er een reëel risico is dat Utrecht ‘terug bij af’ raakt in de jeugdzorg.