![](https://www.nationalezorggids.nl/wp-content/uploads/2025/01/PB-Het-Vergeten-Kind.jpg)
Uit huis geplaatste kinderen gemiddeld zes keer doorgeplaatst
Uit huis geplaatste kinderen verhuizen gemiddeld zes keer voordat ze een stabiele plek vinden. Eén op de acht kinderen wordt zelfs meer dan tien keer doorgeplaatst. Dit blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van Het Vergeten Kind. Kinderen verliezen hierdoor telkens hun sociale netwerk, raken achter op school en krijgen te maken met mentale problemen. Dit meldt Het Vergeten Kind.
Door de vele verhuizingen kampen veel kinderen met angst, depressie en eenzaamheid. Sommigen ontwikkelen PTSS of suïcidale gedachten. De wisselingen zorgen er ook voor dat ze onderwijs missen. Lange reistijden, het ontbreken van passend onderwijs of het steeds moeten wisselen van school maakt het behalen van een diploma moeilijk.
Geen inspraak
Veel kinderen hebben geen inspraak in hun doorplaatsing. Bijna 74 procent zegt dat er niet naar hun wensen is geluisterd en ruim 84 procent werd niet betrokken bij de beslissing tot doorplaatsing. Meer dan een kwart wist niet eens waarom ze moesten vertrekken. Vaak moesten ze hun spullen in vuilniszakken verhuizen, wat een flinke impact maakte op hun gevoel van eigenwaarde.
Verlies van sociale contacten
Naast school verliezen deze kinderen ook vrienden en familie. Ze worden vaak ver van hun vertrouwde omgeving geplaatst en bijna driekwart kon geen afscheid nemen van belangrijke mensen. Hobby’s en sport vallen vaak weg door afstand of beperkingen van de woonplek. Meer dan de helft kreeg geen steun van een begeleider, ouder mentor tijdens het verhuizen.
Veilige, langdurige woonplek noodzakelijk
Het Vergeten Kind eist stabiele woonplekken dichtbij school, familie en vrienden. Directeur Margot Ende-van den Broek benadrukt dat een veilige, langdurige woonplek essentieel is. “Als we het in één keer goed doen, hebben kinderen daar hun hele leven profijt van.”