Oproep voor steviger IGJ-toezicht op jeugdzorg en volwassen ggz
Uit het rapport van ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass dat vandaag is gepubliceerd blijkt dat jongeren op de afdeling voor Zeer Intensieve Observatie en Stabilisatie (ZIKOS) zich er onveilig voelen, met geweld te maken hebben en extreem geïsoleerd worden. Vorige week is er om die reden toezicht ingesteld op de afdelingen in Harreveld en Zetten. MIND en ExpEx roepen de politiek op om het toezicht op de jeugdzorg en (volwassen) ggz te verscherpen. Dit melden de organisaties.
Onbegrijpelijk noemen ExpEx en MIND het dat Bhugwandass zelf een rapport hierover op moest stellen, buiten de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om. De organisaties vinden dat de IGJ de taak heeft om toezicht te houden en in te grijpen. Helaas lijkt er sinds het onderzoek naar geweld in de jeugdzorg door commissie De Winter in 2019 weinig veranderd. MIND en ExpEx hebben er geen vertrouwen meer in dat de rechten van de patiënt in de jeugdzorg en ggz beschermd zijn.
Proactief toezicht
Ze roepen de IGJ dan ook op om proactief toezicht te houden in plaats van reactief. Bij meldingen moet er niet alleen naar het incident gekeken worden, maar ook naar de oorzaak en context. Bovendien is het belangrijk om vast te stellen wat er in de toekomst anders moet om incidenten te voorkomen. Procedures moeten hiervoor worden aangepast, vindt MIND. Voor incidenten zouden geen interne onderzoekscommissies meer ingezet mogen worden, maar enkel onafhankelijk onderzoek. Ook instellingen moeten proactief handelen bij meldingen en eventuele contraexpertise hierbij betrekken. “Werk daarbij samen met ervaringsdeskundigen die fijngevoeliger zijn voor signalen en makkelijker in contact komen met de jongeren of volwassen cliënten.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky