Onderzoek naar rol kinderen bij overdragen coronavirus duurt langer
Minister De Jonge van Volksgezondheid meldt dat het onderzoek naar de rol van kinderen bij het overdragen van het coronavirus langer gaat duren. De Jonge denkt eind april de eerste resultaten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) openbaar te kunnen maken. Dit meldt De Telegraaf.
Onderzoekers van het RIVM voeren het onderzoek uit bij honderd gezinnen. In de eerste instantie deden alleen gezinnen in Noord-Brabant mee maar dit is uitgebreid naar meerdere provincies.
De rol van kinderen bij het overdragen van het coronavirus
Het RIVM onderzoekt hoe lang mensen klachten hebben van het virus, hoe lang het herstel duurt en hoe mensen afweer tegen het coronavirus opbouwen. De Jonge: “We willen graag precies weten wat de rol van kinderen is bij het doorgeven van het virus aan anderen. Ook willen we meer te weten komen over het verloop van de ziekte.”
Zes weken na eerste huisbezoek verwerking van onderzoeksresultaten
Volgens De Jonge duurt het onderzoek langer door de tijd die het onderzoek bij besmette personen in beslag neemt. Een verpleegkundige bezoekt besmette mensen en neemt keel-, neus- en bloedmonsters af: “Het gezin houdt vervolgens een maand lang hun klachten bij. Als een gezinslid ziek wordt, neemt een verpleegkundige monsters af en wordt bekeken of deze persoon ook COVID-19 heeft.” Daarna zijn er nog twee momenten waarop er bij het hele gezin monsters worden genomen. De Jonge: “Het verwerken van de resultaten gebeurt zes weken nadat alle gezinnen het eerste huisbezoek hebben gehad.”
Het onderzoek is een belangrijke factor bij het bepalen of de scholen weer open kunnen.
Door: Nationale Zorggids