Opnieuw meer asielkinderen in noodopvang; ontwikkeling in gevaar

Opnieuw is het aantal kinderen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) in de noodopvang gestegen. Afgelopen week vingen de (crisis)noodopvanglocaties 6.244 kinderen op. 2.423 daarvan waren amv’ers. In augustus 2023 zaten er nog 3.969 kinderen, waarvan 1.844 alleenstaande minderjarigen in een noodopvang in Nederland. Dit meldt NOS. 

Omdat de kwaliteit van de opvang op sommige locaties zeer slecht is, zijn de kinderen er eigenlijk niet veilig en zijn er grote gezondheidsrisico’s. Voor groepen op noodopvanglocaties is er vaak weinig perspectief, waardoor ook mentale klachten ontstaan. Ondanks meerdere klachten en noodoproepen is de situatie in opvangcentra alleen maar verslechterd – ook voor kinderen. Zij hebben geen dagbesteding, privacy of toegang tot onderwijs. Kinderen er ook bijna niet spelen, vanwege een gebrek aan ruimte.

Faber: noodopvang netjes geregeld

Kinder- en vluchtelingenorganisaties zeggen dat de veiligheid en ontwikkeling van kinderen in noodlocaties in gevaar is. Asielminister Faber is gevraagd om per direct de nijpende situatie op te lossen. Zij vraagt zich echter af in hoeverre de opvang onveilig voor ze is. “Volgens mij is het in de noodopvang netjes geregeld.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky