Een paar maanden geleden begon het met een uitbraak in Brabant, maar inmiddels worden mazelen ook op andere plekken in Nederland gesignaleerd. Onder meer in Den Haag en de Achterhoek hebben mensen de ziekte opgelopen. Het zijn er niet veel maar de lokale GGD’en zijn in verhoogde staat van paraat voor eventuele uitbraken. Dit meldt Omroep Gelderland.
Mazelen zijn extreem besmettelijk, nog veel besmettelijker dan bijvoorbeeld het coronavirus. Mazelen verspreiden zich ook via de lucht, maar overleven. Dus je hoeft niet eens op hetzelfde moment met een besmet persoon in een ruimte te zijn om ook ziek te wonen. “Als iemand met mazelen twee uur voor jou in de wachtkamer bij de huisarts zit, kun jij het alsnog krijgen”, aldus GGD-arts Shari van de Logt.
In de lijn der verwachting
De meeste mensen zijn nog altijd gevaccineerd tegen mazelen en mensen die al eens mazelen hebben gehad, kunnen niet nog eens besmet raken. Desondanks is het volgens de arts niet gek dat mazelenuitbraken zijn. Er zit vaak zo’n tien jaar tussen nieuwe uitbraken. De vorige was in 2013, dus het past volgens de GGD’en in het patroon. Wel zijn er toenemende zorgen over de dalende vaccinatiegraad, waardoor de kans op nieuwe uitbraken groeit. Mensen onderschatten de ernst van de ziekte nog altijd, omdat het onder de noemer ‘kinderziekte’ wordt weggezet. Maar mazelen kunnen heel gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn – zelfs jaren later nog.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky