Dure jeugdzorg in gemeente Leeuwarden heeft meerdere oorzaken
De gemeente Leeuwarden stevent af op een tekort van 11 miljoen euro op een jeugdzorgbegroting van 50 miljoen euro. Waarom is de jeugdzorg in Leeuwarden zo duur? Het college van burgemeester en wethouders heeft dit laten onderzoeken. Conclusie: er zijn meerdere oorzaken van de miljoenenoverschrijding, waaronder commerciële jeugdzorgorganisaties, snel doorverwijzen en personeelstekorten. Dit meldt Omrop Fryslân.
Kinderen in Leeuwarden kregen in 2023 meer jeugdhulp, én langer en intensiever zorg dan voorheen. Ook wordt er sneller naar de jeugdzorg doorverwezen en duurt het door personeelstekorten soms langer voordat een behandeling kan starten. Het verblijf in de jeugdzorg loopt soms ook uit doordat er geen vervolgzorg is en er zijn meer organisaties met winstoogmerk. Ook hebben zorgaanbieders vorig jaar meer ingezet op duurdere trajecten zodat zij op die manier de hogere lonen konden compenseren, blijkt uit onderzoek van het college van burgemeester en wethouders.
Weinig mogelijkheden om kosten te beteugelen
Leeuwarden heeft maar weinig mogelijkheden om de kosten te beteugelen, omdat ruim 60 procent van de doorverwijzingen voor jeugdzorg buiten de gemeente vallen. Zorgverleners bepalen daarnaast zelf hoe lang en hoe intens een jeugdzorgtraject is. Volgens de Jeugdwet moet de gemeente jongeren adviseren over de best passende hulp, maar dat gebeurt niet.
Actieplan
Inmiddels heeft de gemeente Leeuwarden wel een actieplan opgesteld en gaat het om de tafel met doorverwijzers en zorgaanbieders. Het doel is om betere afspraken te maken en scherper te monitoren of kinderen en jongeren wel wetenschappelijk onderbouwde zorg krijgen. Ook stapt de gemeente naar het Rijk voor een financiële bijdrage.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky