Van 29 januari tot en met 4 februari 2024 is het de Week van het Vergeten Kind. Dit jaar staat deze week in het teken van het gebrek aan aandacht dat kinderen in de jeugdzorg ervaren. Ze voelen zich vaak niet gehoord of gezien, met grote gevolgen van dien: hun ontwikkeling stagneert. Stichting Het Vergeten Kind maakt zich volgende week hard voor aandacht als hoofdzaak in de jeugdzorg. Dit meldt de organisatie.
Door het gebrek aan aandacht in de jeugdzorg voelen kinderen zich afgewezen, niet serieus genomen en niet gezien. Ze hebben daardoor moeite zichzelf te uiten en hun zelfbeeld gaat erop achteruit. Ook zijn ze vaker eenzaam. Hun vertrouwen in zichzelf en de hulpverlening verdwijnt. Hulpverleners willen vaak wel aandacht geven, maar zitten vast aan regels, protocollen en ervaren enorme tijdsdruk.
Hulpverleners hoeven echter geen grote gebaren te maken om de kinderen in de jeugdzorg aandacht te geven. Kleine gebaren als samen spelletjes spelen of een kaartje sturen zijn vaak genoeg. Maar ook kunnen hulpverleners in hun gedrag meer positieve aandacht laten zien, door ook naar de behoeften van het kind te kijken in plaats van alleen naar de problemen. Zoals jeugdhulpverlener Jordi zegt: “Kijk je niet naar wat een kind echt nodig heeft, dan komen ze slechter uit de jeugdzorg dan ze erin gingen.”
Gemeenten en bestuurders van jeugdzorgorganisaties kunnen de juiste randvoorwaarden creëren zodat hulpverleners een aandachtsvolle werkwijze kunnen hanteren. Hiervoor hebben jeugdhulpverleners meer tijd en ruimte nodig, minder regels en een lerende cultuur. Gemeenten worden door Het Vergeten Kind opgeroepen om in beleid én bij aanbestedingen het belang van aandacht bovenaan de prioriteitenlijst te zetten.