Op scholen steeds harder gezocht naar hoofdluis
Steeds vaker lijkt er op scholen hard gezocht te worden naar hoofdluis. Terwijl ouders tijdens de coronapandemie de scholen niet meer in mochten, zijn ‘luizenpluizers’ nu steeds vaker na de vakantie weer hard op zoek naar de kriebelende beestjes. Dit meldt het RIVM.
Harde cijfers over het aantal controles zijn er niet, maar het RIVM kreeg het afgelopen jaar steeds vaker te horen dat er weer luizencontroles plaatsvinden. “We zien dat de behoefte aan informatie over hoofdluis na elke vakantie steeds sterk toeneemt,” zegt Rosa Joosten, arts bij het RIVM. Veel luizenmoeders en -vaders mochten tijdens de coronapandemie de scholen niet in, waardoor de controles op school niet door konden gaan.
“Vaak controleren, zeker als iemand in de omgeving hoofdluis heeft, is een van de beste dingen die je kunt doen om de verspreiding tegen te gaan. Bovendien is het fijner om een paar luizen weg te moeten kammen, in plaats van een hoofd vol. Ik hoop dan ook dat alle scholen weer regelmatig gaan controleren”, zegt Joosten.
Kammen
Het beleid van scholen verschilt, maar eigenlijk eisen scholen wel dat er meteen actie ondernomen wordt als iemand hoofdluis heeft. Twee weken lang elke dag kammen om luizen te vangen is dan het belangrijkst. Eitjes komen namelijk na ongeveer 10 dagen uit. Vind je na die twee weken geen hoofdluis meer, dan ben je waarschijnlijk hoofdluisvrij. Er zijn ook shampoos te koop. Mochten ouders die gebruiken, koop dan bij voorkeur een middel met dimeticon, daartegen kunnen de luizen niet resistent worden. Belangrijk blijft wel om naast de shampoo ook dagelijks te kammen.
Huisgenoten niet vergeten
Vergeet echter in de tussentijd niet om ook huisgenoten goed te controleren en vrienden en klasgenoten te informeren over de hoofdluis, adviseert RIVM. Iedereen komt er liever vroeger dan later achter dat hij of zij hoofdluis heeft.
Door: Nationale Zorggids