Het verblijf, de behandeling en het onderwijs van jongeren in de Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) locatie Horsterveen in Evertsoord voldoen aan de basisvereisten. De vier toezichthoudende inspecties zien dat medewerkers en directie door hard werken een basis hebben gelegd voor onder meer de behandeling, zorg en een gezamenlijk dagprogramma van de RJJI en school. Horsterveen kan volgens de inspecties alleen uitgroeien tot een volledig operationele instelling als er voldoende gekwalificeerd personeel is. Dat meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid.
RJJI Horsterveen is een tijdelijke locatie waar jongeren ouder dan 18 jaar2 die worden verdacht van een delict of hiervoor zijn veroordeeld, maximaal drie maanden verblijven. Horsterveen dient als hun onderkomen totdat de nieuwbouw van de particuliere justitiële jeugdinrichting Teylingereind in 2023 klaar is.
De Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie van het Onderwijs en de Nederlandse Arbeidsinspectie bezochten Horsterveen en de bijbehorende school in oktober 2021 en in mei 2022. Hierbij gingen zij na of de veiligheid, bejegening, behandeling en scholing voldeden aan de basisvereisten.
Situatie oktober 2021
De inspecties gaven na hun eerste bezoek aan positief te zijn over de gefaseerde ingebruikname van de RJJI-locatie. Ze zagen echter ook dat door de hoge snelheid waarmee deze locatie van start moest, diverse zaken onvoldoende waren geregeld. Er waren dringend verbeteringen nodig op het gebied van gezondheidzorg en onderwijs.
Situatie mei 2022
Bij hun tweede bezoek, in mei 2022, zagen de inspecties grote verbeteringen op gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De medische zorg is voldoende georganiseerd. Het dagprogramma dat de jongeren moeten volgen, voldoet aan de basisvereisten. Er is voldoende en gemotiveerd personeel op de RJJI en op de bijbehorende school om de drie groepen - met elk acht jongeren - zorg en onderwijs te bieden. Tijdens beide bezoeken lieten de jongeren aan de inspecties weten dat zij zich serieus genomen voelen door groepsleiding en docenten.
Door: Nationale Zorggids