Rotterdam helpt dakloze jongeren bij project 010 aan een eigen woning
Project 010 werkt. Het is een innovatieve aanpak om dakloze jongeren tussen 18 en 23 jaar versneld aan een eigen huis te helpen. Dit blijkt uit het recent verschenen Eindrapport Project 010. Dit meldt de gemeente Rotterdam.
De deelnemende jongeren voelen zich beter, blijer en gezonder. Waar ze hun leven voor Project 010 gemiddeld nog een rapportcijfer 4 gaven, is dat nu een 8 geworden. Daarom gaat de gemeente er nu voor zorgen dat er tot 35 jongeren per jaar mee kunnen doen.
Project 010
Sinds de start in 2019 kregen 20 jongeren door Project 010 een huis. Al deze jongeren verblijven daar nog steeds. Samen met hun begeleiders hebben zij belangrijke stappen gezet in het najagen van hun persoonlijke doelen. Ook zijn alle samenwerkende partijen enthousiast over de werkwijze van Project 010.
Dak- en thuisloze jongeren
Wethouder Christine Eskes (Zorg): ‘Voor veel jongeren is dak- en thuisloosheid een traumatische ervaring, wat zorgt voor beperkte kansen op zelfstandigheid en minder makkelijk toegang tot sociale zekerheid, opleiding en werk. Project 010 heeft voor de deelnemende jongeren een positief effect gehad op een stabiele woonsituatie en hun welbevinden. Het is goed en belangrijk dat we dit project voortzetten en voor nog meer dak- en thuisloze jongeren toegankelijk maken.’
The Rotterdam Project
Project 010 bestaat uit drie pijlers. Naast een eigen huis, krijgen de jongeren een warm netwerk van begeleiders tot hun beschikking en een Individueel Keuzebudget (IKB). De voormalig Rotterdamse zorgwethouder Sven de Langen liet zich inspireren door het veelbekeken programma ‘The Rotterdam Project’, waarin een team van begeleiders vijf dak- en thuisloze Rotterdammers op sleeptouw nam. De wethouder omarmde elementen uit het succesvolle programma, die vorm kregen in de pilot Project 010.
Met name de snelle beschikbaarheid van een woning zorgt voor rust en het stijgen van het welbevinden bij de deelnemende jongeren. Het individueel keuzebudget (IKB) helpt bij het bouwen aan een verbeterde woonsituatie voor een langere duur. En het warme netwerk helpt om de basis op orde te krijgen, een stabiele financiële situatie te creëren en het ondersteunt de jongeren bij de volgende stappen naar zelfstandigheid.
Door: Nationale Zorggids