Normal_griep_ziek_kind_bed_huisarts

In steeds meer ziekenhuizen kunnen kinderen op de Spoedeisende Hulp (SEH) behandeld worden met medisch lachgas om angst tegen te gaan. Hoewel het middel door zwangerschapscomplicaties bij de verpleegkundigen eerst verbannen werd, is het nu in een nieuw apparaat toch weer mogelijk om gebruik te maken van lachgas. Het neemt niet de pijn weg maar kan wel een rustig gevoel geven. Ook in het Deventer Ziekenhuis wordt er met lachgas gewerkt. Dit meldt De Stentor.

Het medische lachgas dat in het ziekenhuis wordt gebruikt, is heel anders in samenstelling dan het lachgas dat steeds meer jongeren gebruiken. In die slagroompatronen zit 100 procent lachgas, terwijl de machine in het ziekenhuis ook nog 50 procent zuurstof toedient. Daardoor is het gevaar van medisch lachgas veel minder. Toch was het in het verleden niet zonder risico’s. Eerder kregen verpleegkundigen die vaak lachgas toedienden bij patiënten, baby’s met aangeboren afwijkingen. Nu is de machine op een manier gebouwd waardoor het uitgeademde gas niet schadelijk is. Ook wordt de lucht in de ruimte goed gefilterd.

Voor kinderen en volwassenen

Hoewel de machine met lachgas op de SEH staat, kunnen kinderartsen ook besluiten om een kind van de afdeling hier naartoe te brengen om de behandeling uit te voeren. Met name angstige kinderen kunnen goed reageren op lachgas. Dit kan ook voorkomen dat zij voor hun behandeling gefixeerd of gedwongen moeten worden. Bovendien kunnen volwassenen ook gebruik maken van lachgas. Bij hen is de noodzaak echter kleiner omdat volwassenen beter begrijpen dat sommige behandelen nu eenmaal noodzakelijk zijn. Zij kunnen zich beter voorstellen wat er precies gaat gebeuren en dat de pijn veelal van korte duur is.

Deventer Ziekenhuis in training

Momenteel trainen in het Deventer Ziekenhuis vijf verpleegkundigen en een collega-arts met het gebruik van lachgas. Het gaat met name om kleine behandelingen, zoals hechtingen plaatsen, een wond maar niet bij grotere ingrepen. Daarvoor zal worden gekozen voor een andere manier van pijnbestrijding.

Door: Nationale Zorggids