Hoewel het RIVM twee jaar geleden concludeerde dat het veilig is voor kinderen om te spelen op kunstgrasvelden waar rubberkorrels op liggen, wordt dit weersproken door vier hoogleraren in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De hoogleraren stellen dat het RIVM wetenschappelijke informatie niet heeft meegenomen in hun oordeel over de veiligheid van rubbergranulaat. Dit meldt RTL Nieuws.
Twee jaar geleden ontstonden zorgen over de veiligheid van rubberkorrels die over kunstgrasvelden gestrooid worden. Dit rubber is gemaakt van oude autobanden en kan kankerverwekkende stoffen bevatten. De hoogleraren stellen in het medische tijdschrift dat het onderzoek naar de veiligheid hiervan onnauwkeurig was en dat er tekortkomingen zijn geweest.
Voetbal en hockey
In de korrels zouden wel degelijk stoffen zitten die kankerverwekkend zijn en die het immuunsysteem en de gedragsontwikkeling kunnen beïnvloeden. Kinderen die veel op de kunstgrasvelden spelen, bijvoorbeeld voor voetbal of hockey, lopen daardoor mogelijk een groter risico op gezondheidsproblemen. Het RIVM stelt het risico op een andere manier te hebben berekend, waardoor het tot de conclusie kwam dat er nauwelijks een verhoogde kans op gezondheidsproblemen is.
Douchen en kleding wassen
Dat kinderen kunstgrasvelden helemaal moeten mijden, is volgens de hoogleraren niet nodig. Wel moeten kinderen er voor zorgen dat zij geen rubberkorrels in hun mond krijgen en ook niet aanraken met hun handen. Na spelen of sporten op een kunstgrasveld moet het kind douchen en de kleding worden gewassen. De kleine bolletjes rubber kunnen in kleding en schoenen blijven hangen, waardoor er langer contact met de stoffen is.
Door: Nationale Zorggids