Problematiek als huwelijksdwang en achterlating komt ook al voor bij kinderen op de basisschool. Dat stelt de Brabantse juf Kiet, bekend van de documentaire De kinderen van juf Kiet. In een interview met Omroep Brabant trekt zij hierover aan de bel. Dit meldt huiselijkgeweld.nl.
Dat kinderen in de zomervakantie, vaak door een van de ouders, ontvoerd of achtergelaten worden, is een bekend probleem. Maar het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) heeft nog nooit eerder signalen ontvangen dat dit ook met basisschoolkinderen gebeurt. Een woordvoerster van het LKHA neemt het bericht zeer serieus en laat weten hier erg geschrokken van te zijn.
Schrijnende verhalen
Kiet geeft les aan een klas met migrantenkinderen en komt in haar werk schrijnende verhalen tegen. "De kinderen waar ik het over heb zijn echt jong, ze zitten nog op de basisschool. Ze hebben een Nederlands paspoort en mogen dus reizen. Hun ouders maken daar gebruik van door ze tegen hun wil mee te nemen naar hun vaderland. In met name Afrikaanse landen kan het gevaarlijk zijn, vooral voor meisjes. Ze worden vaak uitgehuwelijkt en raken soms zelfs zwanger. Terug naar Nederland kunnen ze niet, hoe graag ze ook willen", aldus Kiet tegen Omroep Brabant.
Paspoort
Zij doe ook een suggestie om het probleem aan te pakken. "Zodra kinderen een status hebben, krijgen ze een paspoort en mogen ze gaan reizen. De overheid zou kunnen zeggen: kinderen uit risicolanden krijgen pas een paspoort als ze 18 zijn. Het is maar een idee."
Door: Nationale Zorggids