De Tweede Kamer is kritisch over de fout van de Belastingdienst bij het zogenoemde kindgebonden budget, een bijdrage voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Regeringspartij VVD spreekt over een onaangename verrassing.
Oppositiepartijen zijn ook boos over de manier waarop de kosten voor het herstel van de blunder worden opgevangen. Door een jaar de bijdrage niet te verhogen, zouden minima en alleenstaande ouders extra worden gedupeerd.
Als de overheid een fout maakt, moet de overheid dat oplossen, stelt Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks. De gevolgen voor mensen met minder geld zijn extra zuur, aldus SP'er Peter Kwint.
Alsnog uitgekeerd
Door de fout liepen honderdduizenden ouders honderden tot ongeveer 1.000 euro per jaar mis. De bijdrage in de kosten voor kinderen werd stopgezet toen ouders te veel verdienden, maar werd niet automatisch hervat toen ze weer aan de voorwaarden voldeden.
Betrokken ouders krijgen een deel van het gemiste geld alsnog uitgekeerd, benadrukken de coalitiepartijen. "Een onverwachte meevaller'', aldus CDA-Kamerlid René Peters. Hij noemt de eenmalige niet-verhoging van de toeslag "de minst lelijke oplossing'' om de kosten te dekken.
Daarbij moeten we "echt oog hebben voor die mensen aan de onderkant'', vindt Rens Raemakers van D66. Die mogen niet te hard worden geraakt als in 2020 de bijdrage niet wordt geïndexeerd (aangepast aan het prijspeil).
Door: ANP