27 november 2018 om 15:19
< 1 min lezen

Fagentherapie slaat niet aan bij 9-jarig meisje met chronische blaasontsteking

De negenjarige Djenna kampt al jaren met een blaasontsteking. Antibioticakuurtjes halen niets uit. Daarom zochten haar vader en moeder naar een alternatief en vonden dat na een uitzending van Dokters van Morgen: fagentherapie. De mogelijke oplossing voor antibioticaresistentie. Afgelopen januari gingen ze naar Georgië om daar de therapie te ondergaan. Het leek erop dat de behandeling aansloeg, maar enkele maanden later moeten ze concluderen dat het meisje helaas weer last heeft van blaasontsteking. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het meisje kreeg op vijfjarige leeftijd na een nierbekkenontsteking last van een blaasontsteking. Drie jaar lang had ze last van pijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Ze probeerde diverse antibioticakuren, maar niets hielp. Djenna’s moeder ontdekte via een uitzending van Dokters van Morgen de fagentherapie, een behandeling die alleen in Georgië vrij wordt aangeboden.

De zorgverzekeraar vergoedt dergelijke behandelingen niet en daarom werd een inzamelingsactie opgestart waarmee ze voldoende geld binnenhaalden om naar Georgië te gaan. “Dat had een enorme impact op haar. Ze was tien dagen van huis in een vreemd land. En het drankje met bacteriofagen dat ze moest innemen, was heel vies”, vertelt Djenna’s moeder. Toch leek de behandeling effect  te hebben. Het meisje kreeg meer energie, schone urine en kleur in haar gezicht. Echter, toen ze thuis kwamen kwamen de problemen snel weer terug. De bacterie heeft zich een wederom een weg in het lijf van Djenna geworsteld, maar de buikpijn die ze voorheen had is weg. Haar energieniveau is nog steeds beter en ze kan eindelijk weer sporten.

Wil je meer weten over bacteriofagen, fagentherapie en de beschikbaarheid in Nederland? Lees dan ‘Bacteriofaag versus antibiotica: er is een oplossing voor antibioticaresistentie’. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16