Ouders van wie de kinderen niet zijn opgeroepen voor de vaccinatie tegen de meningokokkenbacterie, vragen de plaatselijke GGD om vaccins. Zij willen niet wachten tot volgend jaar, wanneer er weer voldoende voorraad is voor de kinderen die nu niet zijn opgeroepen. Reden hiertoe is het oprukken van meningokokken type W, die dit jaar al tot achttien doden heeft geleid. Dit meldt Trouw.
Kinderen van 14 jaar kunnen vanaf 1 oktober een vaccin krijgen dat hen beschermt tegen deze variant van de gevaarlijke bacterie. Volgend jaar zijn kinderen tussen de 14 en 19 jaar aan de beurt. Toch vinden veel ouders het niet prettig om zo lang te moeten wachten. Zij bellen naar de lokale GGD, apotheek of huisarts om alsnog aan zo’n vaccin te komen. Wie buiten het Rijksvaccinatieprogramma vaccineert, betaald zo’n vijftig euro per vaccinatie.
Die eigen kosten zijn voor veel ouders niet het probleem, maar de kleine voorraad is niet toegerust op zo’n enorme vraag naar het vaccin. “Wij hebben niets meer in voorraad”, aldus Rogier van Duin, directeur van groothandel Europort Pharmaceuticals. Dit is waar veel GGD’s hun vaccins verkrijgen. “In de loop van volgende week krijgen we weer nieuwe vaccins.”
De onrust die is ontstaan komt vooral omdat men weet dat er een middel ter bescherming op de markt is, maar dat er niet voldoende voorradig is om alle kinderen direct in te enten. Het Rijk wist in 2016 al van een toename in het aantal besmettingen met de bacterie. Toch werd pas vorige zomer besloten om vaccins te laten maken. “Als mensen geen toegang hebben tot dat soort middelen terwijl deze wel op de markt zijn, worden ze onrustig. Ik kan me dat ook goed voorstellen”, aldus Ryan Boedhram van apotheek De Lairesse in Amsterdam. “Dan krijg je onrust die uiteindelijk in de apotheek belandt.”
Door: Redactie Nationale Zorggids