Jaarlijks worden ruim 1.300 meisjes seksueel uitgebuit en blootgesteld aan loverboys, maar slechts weinig van hen stappen naar de politie voor aangifte. De meiden zijn bang voor de gevolgen, zegt het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel. Maar Merel van Groningen, adviseur bij seksuele uitbuiting, denkt dat het aan de slechte begeleiding bij de politie ligt. Dat meldt de Telegraaf.
Merel van Groningen ondersteunt meiden binnen een pilot bij de aangifte. Eén van haar cliënten ontdekte dankzij deze begeleiding dat ze gebruik kan maken van een advocaat. Noch de politie noch Slachtofferhulp informeerden haar hierover. Nu is de eerste stap naar een nieuwe aangifte doen gemaakt.
Cliënte Roos werd gedrogeerd, misbruikt en door vrienden van haar vriend misbruikt. Ze werd ondervraagd door de politie en had daarna twee opties: gedwongen opname in een gesloten instelling of vrijwillig in een opvanghuis voor loverboyslachtoffers wonen. Ze koos voor het opvanghuis waar ze therapie kreeg, praatte en een mobiel- en internet verbod kreeg. Geholpen werd ze echter niet. Sterker nog: het voelde alsof alles wat haar was overkomen haar schuld was. Toen ze wegging uit het opvanghuis, kwam ze een man tegen die haar dwong tot prostitutie. Daar deed zij ook aangifte van.
Hoewel het bewijs er was, deed de politie niets. Ook niet nadat hij een nepprofiel op Facebook van haar aanmaakte en daarop naaktfoto’s plaatste. De politie luisterde ook niet naar haar verzoek voor een vrouwelijke agente. Roos moest het gesprek aangaan met twee mannen. Dit is nu drie jaar geleden. Nu er negen andere aangiftes over de man zijn binnengekomen, komt er schot in de zaak.
“Destijds was er echter te weinig bewijs voor een succesvolle vervolging. Pas na de aangiftes van de anderen was het mogelijk om ook de zaak van Roos weer op te pakken en bij dit onderzoek te voegen. Dat heet schakelbewijs. De verdachte zit in voorlopige hechtenis, in oktober is er een nieuwe pro-formazitting gepland”, laat het Openbaar Ministerie Zeeland/West-Brabant weten.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Het lijkt er steeds meer op dat verkrachtigen of het weten bij wie dit is gebeurt mensen m/v een kick geeft een heerlijk machts gevoel . Het trauma lijkt niet zo van belang te zijn.Het is jouw stomme schuld je zoekt het maar uit. De daders gaan door. Die ggz in de instellingen drogeren ook heel veel en verkrachten ook . En de politie gaat heel intens met ze om.