13.000 jongeren na de zomer aan slag binnen maatschappelijke diensttijd
Zo’n 13.000 jongeren gaan na de zomer aan de slag in het kader van de maatschappelijke diensttijd. In de afgelopen maanden konden organisaties hun plannen indienen en daaruit zijn 38 projecten gekozen die vanaf medio september van start gaan. Dat meldt Rijksoverheid.
“De bedoeling van maatschappelijke diensttijd is dat jongeren uit alle sociale lagen, ongeacht hun opleiding, culturele achtergrond of beperking, zich kunnen inzetten voor andere mensen en voor goede doelen, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
“Het is vooral iets voor jongeren zelf, om kennis en praktische ervaring op te doen, maar ook om in contact te komen met andere jongeren en ouderen die ze normaal gesproken niet dagelijks tegen het lijf lopen. Dit kan eraan bijdragen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen. Ik heb er vertrouwen in dat de gekozen projecten de samenleving, en zeker ook de levens van jongeren die meedoen, op een positieve manier gaan beïnvloeden.” Bij de maatschappelijke diensttijd staat leren centraal. Jongeren krijgen de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen, mensen te helpen en te ervaren hoe het is om iets bij te dragen.
Zelfs op zee
ZonMw, de Nederlandse organisatie voor zorgonderzoek en innovatie, heeft de subsidieaanvragen voor de maatschappelijke diensttijd beoordeeld. De organisatie heeft de beoordeling deels overgelaten aan een panel van jongeren en experts. Het laten aansluiten van de projecten bij de wensen van jongeren was een van de belangrijkste criteria bij de beoordeling. Daarom hadden jongeren een doorslaggevende stem in het toekennen van de subsidies.
Jongeren kunnen aan de slag in de zorg, sport of cultuur, op het platteland of zelfs op zee. Eén van de projecten is van de Reddingsbrigade.
Door: Redactie Nationale Zorggids