Wanneer de rechter een omgangsregeling oplegt na een echtscheiding, moet er strenger worden opgetreden wanneer één ouder weigert dat het kind de andere ouder ziet. Nu zijn er nog geen consequenties voor deze genoemde weigerouders, en daar moet volgens SP en VVD en D66 verandering in komen. Wanneer de rechter beide ouders omgangsrecht verleent, dient dat ook nageleefd te worden. Dit meldt Telegraaf.
Een Kamermeerderheid is voor het plan om weigerouders harder aan te pakken. Dit moet er voor zorgen dat kinderen contact houden met beide ouders en niet vervreemd raken van één van hen. Weigerouders die hun kind weghouden bij de andere partner, krijgen te maken met een bemiddelingszaak. Deze kan enige tijd duren en is lang niet altijd succesvol. Bovendien ziet het kind in deze periode de andere ouder niet, terwijl dit volgens de rechter wel moet.
Ouderen worden na de scheiding geacht in eerste instantie zelf een goede regeling te treffen zodat kinderen beide ouders kunnen blijven zien. Lukt dat niet, dat zal de rechter een uitspraak doen, waarbij in de meeste gevallen beide ouders het recht behouden om hun kind of kinderen te zien. Wanneer één partner het niet toestaat dat de kinderen de andere ouder nog zien, moet er worden ingegrepen volgens de politieke partijen.
Aanpak weigerouder dit jaar nog
In Nederland gaat het ongeveer om 15 procent van de kinderen die geen contact heeft met of de moeder of de vader. “Het is hartverscheurend als kinderen na een scheiding worden weggehouden van een van beide ouders”, aldus VVD-Kamerlid Koopmand. “Een kind heeft het recht om allebei zijn ouders te zien.” De strengere regels zouden dit jaar nog van kracht kunnen gaan. Hoewel er al wel mogelijkheden zijn om een weigerouder via het strafrecht te berechten, gebeurt dat nog veel te weinig. Bovendien zijn de maatregelen te beperkt.
Door: Redactie Nationale Zorggids