Dit jaar zijn er al elf mensen overleden door meningokokken type W. Bijna zestig mensen liepen de bacterie ook op, maar konden na een opname op de intensive care weer naar huis. Schokkende cijfers, want in 2015 kwam dit type bacterie nauwelijks voor. Ter vergelijking: drie jaar geleden liepen slechts vier mensen meningokokken op, waarvan niemand overleed. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Het aantal doden dat in de eerste vijf maanden van dit jaar door meningokokken is gevallen, is gelijk aan het totaal aantal doden van 2017. Voorheen werden met name ouderen door de bacterie getroffen, maar steeds meer kinderen komen er ook mee in aanraking. Nog geen twee weken geleden stierf een veertienjarig meisje aan de gevolgen van de zeer ernstige infectieziekte.
“Wat opvalt is de hoge mortaliteit: de sterfte ligt met 15 procent erg hoog”, zegt Arie van der Ende, hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis. Daarnaast verkeerden tientallen mensen in levensgevaar en hebben door de infectie bijvoorbeeld hersenschade opgelopen of ze missen een arm of voet.
Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. De infectie heeft een ernstig ziektebeeld zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, die zich snel kan ontwikkelen tot een shock waar veel mensen aan overlijden.
Er zijn verschillende typen meningokokken; in Nederland worden mensen vooral ziek van de serogroepen B, C, W en Y. Vaccinatie tegen meningokokkenziekte serogroep C is in Nederland sinds 2002 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van veertien maanden. Sinds dit jaar is het programma uitgebreid met vaccinatie tegen typen A, W en Y. In Nederland komen vooral de typen B, C, W en Y voor.
De infectieziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s en tieners. Voor kinderen rond 14 jaar volgt aan het einde van het jaar een extra inenting voor de varianten van meningokokken die nu opduiken. Dit vaccin zal later in het Rijksvaccinatieprogramma worden opgenomen. Ook baby's krijgen in de loop van dit jaar bescherming tegen de types A, C, W en Y.
Wil je meer weten over meningokokken en de gevaren? Lees dan ons artikel hierover.
Door: Redactie Nationale Zorggids