‘Meer kennis nodig bij politie en justitie om uitbuiting Roma-kinderen tegen te gaan’
Honderden Roma-kinderen in Nederland worden uitgebuit en ingezet voor diefstal, inbraak of prostitutie. Experts en zorgverleners vinden dat de overheid deze kinderen beter moet beschermen. Daarnaast weet ook de politie te weinig af van kinderen uit Roma-families om ze adequaat op te vangen en te behoeden van mensenhandel. De Raad voor de Kinderbescherming lat weten samen te werken met ketenpartners om mensenhandelaren aan te pakken en de kinderen uit deze criminele netwerken te halen. Dat melden NOS en de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK).
Criminele netwerken zetten minderjarigen in voor het plegen van delicten zoals winkeldiefstal en zakkenrollerij. Ook komt het voor dat meisjes worden misbruikt, velen van hen raken op jonge leeftijd zwanger. De kinderen gaan vaak niet naar school en hen wordt het recht op een normale toekomst ontnomen, aldus de RvdK.
De Raad werkt samen met ketenpartners om de kinderen uit deze criminele netwerken te halen. Werden deze kinderen in het verleden als daders gezien, tegenwoordig worden ze als slachtoffers van kinderuitbuiting en mensenhandel gezien. Het belangrijkste doel is om deze kinderen beter te beschermen en perspectief te bieden, indien mogelijk door terugkeer naar de eigen ouders of het land van herkomst.
Kinderen in dergelijke criminele netwerken reizen soms jarenlang rond zonder contact met hun ouders en ze hebben vaak geen vaste woon- of verblijfplaats. Ze worden geestelijk of lichamelijk mishandeld of verwaarloosd. Wie hun ouders zijn is ook vaak onbekend. Regelmatig melden zich volwassenen die claimen familie te zijn van een opgepakt kind, terwijl ze in werkelijkheid leden van een criminele organisatie zijn. Volgens Defence for Children is het een kwalijke zaak dat de politie kinderen gewoon weer meegeeft aan hun uitbuiters. Zo komt het kind nooit uit de situatie waarin hij zit en zal hij vaker opgepakt worden. Hoewel de RvdK zegt dat de kinderen steeds vaker als slachtoffer worden gezien in plaats van als dader, vindt Defence for Children dat die verschuiving, in ieder geval bij de politie, nog te weinig heeft plaatsgevonden.
Door: Redactie Nationale Zorggids