Jeugdhulp en preventie: 15 succesvolle aanpakken in gemeenten
Een omslag naar meer preventie en eerdere ondersteuning; dat zou de nieuwe Jeugdwet moeten brengen. In de praktijk blijkt dat echter zo gemakkelijk nog niet, zegt ZonMw. Gemeenten zijn soms drukker met de praktische en administratieve aspecten van specialistische hulp of de wachtlijsten. Om een positieve beweging naar meer preventie op gang brengen hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Volksgezondheid wethouders Jeugd uitgenodigd hun successen op het gebied van jeugdpreventie te delen. Dat meldt ZonMw.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft onlangs de publicatie ‘Van nul tot later als ik groot ben’ uitgebracht, waarin 15 praktijkverhalen en werkende factoren staan. ZonMw heeft bijgedragen aan de financiering van het onderzoek naar een aantal van de voorbeelden.
Een voorbeeld van een innovatieve investering is ‘THINK op school’, een innovatie die onderwijs en zorg verbindt. CenteringPregnancy in de gemeente Huizen is een project waarin zwangere vrouwen in groepsverband samenkomen. Volgens ZonMw heeft dit tot nu toe geleid tot moeders die sterker in hun schoenen staan en elkaar steunen. Een derde innovatie is VoorZorg uit Dordrecht en zet zich in op vroegtijdige preventie.
Het Rijk en de VNG willen een positieve beweging naar meer preventie op gang brengen. Dit gebeurt door koplopers bij beleid (Rijk en regio), landelijke kennisinstituten en 15 gemeenten te verbinden in een koplopersnetwerk jeugdpreventie. Om succesvolle aanpakken te delen en elkaar verder te helpen.
Door: Redactie Nationale Zorggids