Normal_normal_normal_kanker-kind-kika

Eind 2014 is landelijk besloten de kinderoncologische zorg te concentreren in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Het Radboudumc werkt sinds eind 2014 constructief samen met het Prinses Máxima Centrum en zorgverzekeraars aan concentratie van kinderoncologische zorg in Utrecht. Het Prinses Máxima Centrum zal, naar verwachting, per 18 mei 2018 volledig in gebruik zijn. Vanaf mei 2018 zal het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis formeel fungeren als zogenaamd shared care center voor kinderoncologie in het Prinses Máxima Centrum. Dat meldt het Radboudumc. 

De zorg in Nederland staat onder druk. Dit leidt onder meer tot de beweging om de zorg voor het kind daar waar nuttig en nodig te concentreren. Het betreft hier vooral chronische hoogcomplexe en laagvolume kindzorg. Dit vraagt om keuzes. Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis is het kinderziekenhuis voor aangeboren aandoeningen en heeft een regio functie voor traumazorg en derdelijns zorg.

Op het gebied van de kinderoncologie beperkt het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis zich per mei 2018 tot poliklinische en dagbehandeling activiteiten, zoals (bloed)controles en het toedienen van chemotherapie. Klinische activiteiten zullen er alleen zijn als het gaat om (onvoorzien) supportive care en opvang van nieuwe patiënten bij wie de diagnose nog niet is vastgesteld. Om deze zorg te kunnen leveren, blijven twee kinderoncologen en een aantal gespecialiseerd verpleegkundigen werkzaam in het Amalia kinderziekenhuis. Zij zullen zowel in het Amalia kinderziekenhuis als in het Prinses Maxima Centrum parttime werkzaam zijn.

Tot mei 2018 werken het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum nauw samen aan een optimale overgang van onderdelen van de behandeling van kinderen met kanker. Er zijn vier stafleden en twee fellows Kinderoncologie die samen met drie verpleegkundig specialisten en een verpleegkundig team met veel inzet en toewijding op een verantwoorde wijze zorg aan kinderen met kanker verlenen. Daarnaast is er ook een belangrijke inbreng van specialisten van de afdelingen Chirurgie, Orthopedie, Neurologie, Neurochirurgie en Radiotherapie.

Door: Redactie Nationale Zorggids