24 mei 2017 om 12:13
< 1 min lezen

ANWB: ‘Steeds meer veilige autostoeltjes op de markt’

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat steeds meer autostoeltjes voor kinderen veilig zijn en dat kinderen langer tegen de rijrichting in kunnen blijven zitten. Dit jaar werden 33 stoeltjes onderzocht en daarvan kreeg maar één het label slecht. Uit de test bleek dat er schadelijke stoffen in het product zaten. Het overgrote deel werd als voldoende of goed beoordeeld. Dit meldt RTL Nieuws. 

Ook meldt de ANWB dat steeds meer autostoeltjes de mogelijkheid hebben om langer tegen de rijrichting gebruikt  te worden. Het kind zit daarmee met de rug richting de bestuurder, wat volgens de bond veiliger is. Baby’s en heel jonge kinderen moeten uit veiligheidsoverweging altijd tegen de rijrichting in de auto zitten. Met de nieuwe autostoelen kunnen ouders er steeds vaker voor kiezen om het kind langer in deze positie te vervoeren. Van de modellen die de ANWB testte, waren er vijf waarbij het kind tot 4 jaar, of zelfs langer, tegen de rijrichting kan blijven zitten. “Idealiter tot ongeveer de leeftijd van twee jaar. Hierdoor daalt de kans op letsel bij een frontale botsing”, zo is te lezen op de website van de ANWB. Hoewel het voor ouders verleidelijk zou zijn om het kind om te draaien, wordt dat niet aangeraden.

Autostoeltjes worden vervangen als het kind een bepaald gewicht of lengte overschrijdt. Dat is vaak het moment dat ouders kiezen voor een nieuwe stoel die juist vooruitkijkend geplaatst wordt. Ook de Consumentenbond raadt dit af. Nu er steeds meer stoelen op de markt komen waarbij het kind langer met de rug naar de bestuurder zit, kan hoofd- en nekletsel verminderd worden bij een frontale botsing. Steeds meer landen adviseren om kinderen zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Inspectie slaat alarm: zeven JeugdzorgPlus-locaties onder verscherpt toezicht

    Gisteren om 07:57
    • Jeugdzorg

    Tientallen meisjes jaarlijks illegaal besneden; strafzaken blijven uit

    13 januari 2025 om 12:45