Normal_vrouw_ondergoed_kruis_genitali_n2453456

Binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is er een groeiend aantal jongeren dat psychische hulp zoekt na het uitlekken van naaktfoto’s. De gevolgen van sexting, waarbij pikante foto’s worden verstuurd, worden steeds meer zichtbaar in klinieken. Trauma’s, depressie en overmatig drank- en drugsgebruik zijn enkele problemen die de jongeren ervaren nadat blijkt dat deze foto’s ongewild zijn doorgestuurd naar klasgenoten en vrienden. Dit meldt RTL Nieuws. 

Sexting wordt steeds populairder onder jongeren. Een foto maken met een smartphone is snel gedaan, maar het ongewild doorsturen hiervan gaat misschien wel net zo snel. Het verspreiden van naaktfoto’s op social media en onder klasgenoten kent grote gevolgen voor de slachtoffers. Jeugdkliniek Yes We Can Clinics zegt ongeveer 25 procent van de vrouwelijke cliënten te behandelen voor psychische klachten na het uitlekken van gevoelige foto’s.

Ook andere ggz-instellingen herkennen de stijging van slachtoffers van sexting. Jaarlijks gaat het om tientallen jongeren die professionele hulp zoeken. Zij kampen onder andere met depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS), suïcidale gedachten en misbruik van drank en drugs. De meeste slachtoffers worden jarenlang op school gepest met de foto’s.

Van alle middelbare scholieren heeft 8 tot 10 procent wel eens een pikante foto of video van zichzelf verstuurd. Ongeveer 88 procent van die beelden worden met anderen gedeeld zonder dat deze persoon daar toestemming voor heeft gegeven. “Het is dan ook belangrijk dat jongeren hierover praten met ouders of leerkrachten”, stelt Rik Knipschild, psychotraumatoloog van kinder- en jeugdpsychiatrie Karakter. Door het gesprek aan te gaan, kunnen psychische klachten verminderd worden. Veel slachtoffers zoeken geen hulp uit schaamte, waardoor de ernst van hun klachten aanzienlijk verergert.

Door: Redactie Nationale Zorggids