De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), het Rijk en de relevante branche- en beroepsorganisaties hebben afspraken gemaakt die de continuïteit regelen voor het behandelen van kinderen met ADHD-problematiek door kinderartsen. Dat meldt Voordejeugd.nl.
Per 1 januari 2015 is de gemeente (onder andere) verantwoordelijk voor de zorg aan kinderen met psychische problemen en stoornissen (jeugd-ggz). Hieronder vallen ook kinderen met ADHD-problematiek die niet binnen de ‘klassieke ggz-setting’ (psychiater) worden behandeld, maar door een kinderarts in een ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum. Ook die behandeling is door het Zorginstituut Nederland als jeugd-ggz aangemerkt.
Om te waarborgen dat kinderen net als in 2014 ook in 2015 voor ADHD behandeld kunnen worden door een kinderarts, zijn alle betrokken partijen met elkaar op zoek gegaan naar een doelgerichte oplossing. VNG en ZN hebben met elkaar afgesproken dat de individuele verzekeraars in opdracht van de VNG namens gemeenten (in een zaakwaarnemers-constructie) deze zorg in 2015 kunnen inkopen en afhandelen. Voor het jaar 2016 zullen de gemeenten zelf partijen contracteren voor de ADHD-zorg. Zorgverzekeraars zullen hiervoor de gemeenten voorzien van de benodigde gegevens.
Met deze oplossing is continuïteit geregeld voor jeugdigen die ook nu al jeugdhulp ontvangen van de kinderartsen. Ook de jeugdigen die in 2015 voor het eerst deze specifieke jeugdhulp willen ontvangen, kunnen met een geldige verwijzing van de huisarts bij de kinderarts terecht. Voordeel van de oplossing is dat ze aansluit bij de huidige praktijk en voorkomt dat er belastende extra werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door gemeenten, aanbieders en verzekeraars. Voor de aanbieders verandert er met deze oplossing niet veel ten opzichte van de huidige situatie.
© Nationale Zorggids