(Novum) - Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) houdt voet bij stuk. Het kinderpardon wordt niet aangepast, zei hij woensdagmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Dat gaan we niet doen." Wel kijkt hij de komende tijd naar schrijnende gevallen.
Teeven reageert hiermee op de oppositiepartijen SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie die pleitten voor een ruimer pardon. Ook de Kinderombudsman Marc Dullaert ijvert daarvoor, net als veel burgemeesters. Teeven gaf hen aan het begin van zijn inbreng meteen nul op het rekest. "Laat helder zijn: het kabinet wil de regels van het kinderpardon en de regels niet veranderen."
Voorstanders van ruimere regels wijzen erop dat de criteria nu onrechtvaardig zijn. Zo komen alleen kinderen in aanmerking voor een verblijfsvergunning die onder rijkstoezicht stonden. Kinderen die wel bekend waren bij de gemeenten maar niet bij het rijk, mochten niet blijven. "Het zou de staatssecretaris sieren om die weeffout eruit te halen", zei Gerard Schouw (D66).
Teeven is dit niet van plan. De zogeheten schrijnende gevallen bekijkt hij individueel. Zij kunnen dan via zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Die route bepleit ook regeringspartij PvdA voor de groep die zo'n honderd kinderen betrof. Inmiddels moet in 71 gevallen nog een besluit worden genomen. De bewindsman wil dat uiterlijk eind volgende maand doen.
Hoe Teeven tot nu toe met zijn discretionaire bevoegdheid is omgegaan, wilde hij niet zeggen. Kenmerk daarvan is dat hij daar in de openbaarheid geen uitspraken over doet. "Dat gebeurt in stilte." Op 'enig moment' zal hij de Kamer informeren hoeveel kinderen en hun familie alsnog een verblijfsvergunning hebben gekregen.
Bij de beoordeling van schrijnende gevallen maakt Teeven gebruik van informatie die burgemeesters hem aanleveren. Zo'n driekwart van de burgervaders wil ook dat het pardon wordt verruimd. Teeven heeft hen om informatie gevraagd, maar die stroomt slechts mondjesmaat binnen. "Ik heb ongeveer 27 brieven gekregen." Burgemeesters kunnen de gevraagde informatie nog tot 20 juni verstrekken. Daarna gaat Teeven de gevallen beoordelen.
Het kinderpardon is niet eenmalig maar geldt ook voor toekomstige gevallen. Teeven zei dat er inmiddels 1101 aanvragen zijn geweest voor deze structurele regeling. Daarvan zijn er 29 ingewilligd. Volgens Teeven heeft deze regeling 'heel weinig invloed' op het vreemdelingenbeleid. Het aantal inwilligingen noemde hij een 'verwaarloosbaar aantal'. PVV'er Sietse Fritsma had betoogd dat de regeling het hele vreemdelingenbeleid juist ondermijnt en riep op om de maatregel te schrappen.