Langdurige gezondheidsrisico's door huiselijk geweld: wereldwijde crisis
29 oktober 2024 om 10:25
< 1 min lezen

Langdurige gezondheidsrisico’s door huiselijk geweld: wereldwijde crisis

Huiselijk geweld heeft verwoestende en langdurige gevolgen op de gezondheid van slachtoffers, zo blijkt uit nieuw grootschalig onderzoek. Deze studie, uitgevoerd door Matthias Burghart van het Max Planck Instituut en Sophia Backhaus van de Universiteit van Amsterdam, is de eerste die de effecten van huiselijk geweld op lange termijn op wereldwijde schaal gedetailleerd in kaart brengt. De bevindingen wijzen op een sterke samenhang tussen huiselijk geweld en blijvende gezondheidsproblemen, vooral bij kinderen en partners. Dit meldt de Universiteit van Amsterdam.

Huiselijk geweld treft wereldwijd jaarlijks naar schatting een miljard mensen. Het onderzoek toont aan dat slachtoffers van kindermishandeling en partnergeweld een verhoogd risico lopen op ernstige psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en zelfs psychoses. Bij slachtoffers van partnergeweld werden ook problemen met drugsgebruik en postnatale depressie waargenomen.

Wereldwijd actie nodig

De onderzoekers roepen overheden en hulporganisaties op om huiselijk geweld serieuzer aan te pakken, met een sterke aandacht voor preventie en vroege interventies. Het verbeteren van deze aanpak kan niet alleen het welzijn van miljoenen slachtoffers verbeteren, maar ook de bredere maatschappelijke kosten verlagen. Om dit probleem aan te pakken, organiseren Colombia en Zweden in november de eerste Ministeriële Conferentie over het Beëindigen van Geweld tegen Kinderen, waarbij wereldleiders samenwerken om het geweld wereldwijd tegen te gaan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03