12 maart 2014 om 09:16
< 1 min lezen

Kwaliteit van dyslexiezorg onder de loep

Onder aanbieders van zorg aan kinderen met ernstige dyslexie is een ‘interne schoonmaak’ aan de gang. Na een kritisch onderzoek van twee instituten die de kwaliteit van deze zorg bewaken zijn acht praktijken gesloten. Sinds de afgelopen zomer hebben ouders van zo’n 1100 kinderen een andere zorgaanbieder moeten zoeken. Dat meldt de NOS.

Van de aanbieders die hun deuren moesten sluiten, waren er zeven aangesloten bij het Kwaliteitsinstituut Dyslexie (KD) en één bij het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie (NRD). Deze instituten concludeerden in samenspraak met ziektekostenverzekeraars dat deze slecht functionerende bureaus te veel uren declareerden, financiële problemen hadden, onbevoegd personeel in dienst hadden of weigerden de gevraagde gegevens te overleggen.

Voorzitter van het KD Marijke van Grafhorst spreekt van een interne schoonmaak die noodzakelijk was om de kwaliteit van de dyslexiezorg op peil te houden. Zeventien van de honderd bureaus van haar instituut kregen een waarschuwing, waarvan er tien op tijd verbeteringen wisten aan te brengen. Het onderzoek van de kwaliteitsinstituten en de verzekeraars werd opgezet nadat bleek dat de budgetten voor de behandeling van dyslexie ruim overschreden werden.

De behandeling van dyslexie werd in 2009 opgenomen in het basispakket. Vooraf was de verwachting dat er maximaal 36 miljoen euro nodig was om alle kinderen te helpen. In de praktijk valt de regeling tientallen miljoenen euro’s duurder uit. Volgens de zorgverzekeraars CZ en VGZ zijn er veel meer praktijken die zich schuldig hebben gemaakt aan het declareren van teveel uren voor een behandeling. De verzekeraars eisen dat deze praktijken het geld terugbetalen. Alleen al bij CZ zou het gaan 1,7 tot 2 miljoen euro aan teveel uitgegeven premiegeld. 

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • GGZ

    Volwassen patiënten kunnen voorlopig niet terecht bij genderpoli Amsterdam UMC

    10 januari 2025 om 13:11
    • GGZ

    IGJ onderzoekt incident waarbij Fivoorpatiënt vrouw doodde

    10 januari 2025 om 08:36