19 februari 2018 om 15:58
< 1 min lezen

Kinderen in gesloten instelling steeds vaker onnodig in isoleercel

Jongeren in de jeugdzorg worden vaker geïsoleerd dan de bedoeling is. Isolatie van jongeren in een gesloten instelling zou een uiterste maatregel moeten zijn, vindt de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie (NvvP), maar zo wordt het niet gebruikt. Het is een vrijheidsbeperkende maatregel die extern getoetst moet worden en meer toezicht behoeft, bepleiten de psychiaters. Dat meldt EenVandaag. 

“Het gaat echt om een uiterste maatregel, als een kind bijvoorbeeld heel suïcidaal is en er geen enkel middel kan worden ingezet”, zegt jeugdpsychiater Robert Vermeiren. Ook andere experts vinden dat isolatie niet zomaar een straf mag zijn, want het is een zeer traumatische ervaring. Jeugdrechtadvocaat Reinier Feiner spreekt zelfs van kindermishandeling.

Hoe vaak een kind in een separeercel terechtkomt is niet bekend. Vreemd vindt Feiner, want bij dergelijke maatregelen hoort duidelijk op papier te staan wat er gebeurt en hoe vaak dat gebeurt. Ook Jeugdzorg Nederland wil graag cijfers zien en pleit voor een strengere wetgeving omtrent het opsluiten en isoleren van jongeren in een gesloten instelling.

EenVandaag zocht het uit en kwam een 17-jarige tegen die in een paar maanden tijd tachtig keer in de isoleercel werd gezet. Bekijk het item hier

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    20 december 2024 om 08:34