3 september 2013 om 11:25
< 1 min lezen
Hulpverleners vrezen groot verlies aan kwaliteit in jeugdzorg
Hulpverleners vrezen dat de kwaliteit van de jeugdzorg flink achteruit zal gaan wanneer deze van het Rijk en de provincies wordt overgeheveld naar de gemeenten. De zorgverleners zijn bang dat veel specialistische zorg verloren zal gaan en dat gemeenten vooral op de kosten zullen letten in plaats van kwaliteit van zorg. Dat meldt het AD.
Vakbond Abvakabo FNV hield een enquête waaraan ruim 1200 hulpverleners in de jeugdzorg meewerkten. Van de ondervraagden verwacht 86 procent dat gemeenten vooral naar de prijs van de zorg zullen kijken in plaats van de kwaliteit. Als gevolg daarvan krijgen de meest kwetsbare kinderen en hun ouders niet meer de zorg die ze nodig hebben, vrezen de respondenten.
Wanneer de plannen van het kabinet doorgaan worden gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg maar 80 procent van de hulpverleners die reageerden denkt dat de gemeenten dan nog niet klaar zijn voor de verandering. Ook de eigen organisaties zijn daar nog niet aan toe, denkt meer dan de helft. Volgens de hulpverleners worden de veranderingen in een te hoog tempo en daardoor onzorgvuldig doorgevoerd.
Voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV vindt de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten onwenselijk. Ook verwerpt zij de beleidsvrijheid die de gemeenten dan zouden krijgen. “Dat betekent dat ze zelf kunnen bepalen welke zorg gezinnen in hun gemeente krijgen. De rijkdom van een gemeente zal hierin bepalend zijn. We zien wat er in de thuiszorg gebeurt. De gemeenten kiezen allemaal de goedkoopste aanbieder zonder naar de kwaliteit te kijken,” aldus Van Brenk.
Van de ondervraagden is bovendien drie kwart bang de eigen baan te verliezen door de veranderingen. Ook verwachten velen meer administratieve rompslomp. Abvakabo wil voorkomen dat de werknemers net als in de thuiszorg het slachtoffer worden van aanbestedingen. Donderdag vindt de eerste hoorzitting in de Tweede Kamer plaats over de nieuwe Jeugdwet.
© Nationale Zorggids