Frauderende jeugdhulpverlener maakte 1,5 ton buit van gemeente Breda
26 augustus 2024 om 11:56
2 minuten lezen

Frauderende jeugdhulpverlener maakte 1,5 ton buit van gemeente Breda

In 2015 begon de 62-jarige Radjin R. zijn eigen zorgbureau Lifestyle Care Concept (LCC) nadat hij zijn werk bij de Jeugdbescherming opzegde omdat hij naar eigen zeggen klaar was met ‘het systeem’. Na een succesvolle aanbesteding bij de gemeente Breda, wist hij ruim 150.000 euro buit te maken door uren te declareren voor niet geleverde zorg en door ongekwalificeerd personeel in te zetten. Een ouder van een van de gedupeerde jongeren trok aan de bel toen deze ontdekte dat hij zichzelf psychosociaal therapeut noemde zonder de benodigde registratie én dat hun kind zorg niet geleverd kreeg. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

Een voorwaarde voor een samenwerking met Breda binnen een grote jeugdzorgklus was dat alle aanbestede bedrijven geregistreerd jeugdhulpverleners in dienst zouden hebben. Bij LCC was dit niet altijd het geval. R. declareerde met zijn bedrijf ook veel meer uren bij de gemeente en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dan LCC leverde. De gemeente wil dat R. 154.000 euro terugbetaalt. Ook het UWV en de Belastingdienst eisen geld terug, omdat hij nog altijd een WW-uitkering op zijn rekening gestort kreeg, terwijl hij inkomsten haalde uit zijn eigen bedrijf.

Urenregistratie

In 2018 trok een ouder aan de bel, waarna een sociaal rechercheur op onderzoek uitging. Ook Zoetermeer melde onvrede over LCC. Het Openbaar Ministerie (OM) startte een strafrechtelijk onderzoek. Deze maand vond pas een zitting in de rechtbank plaats, waar R. beweerde dat zijn personeel juist veel meer uren maakte dan het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) had toegewezen. Hij verwees hierbij naar niet-bestaande urenregistratie. Ook oud-medewerkers beweren dat zij geen uren hoefden te registreren. Volgens ouders van minstens tien kinderen die LCC behandelde, kregen hun kinderen minder zorg dan was afgesproken. Een kind liet weten dat hij onderdeel werd gemaakt van de leugens: “Ik moest van R. liegen dat ik drie uur zorg kreeg, terwijl het maar één uur was. Hij doet alles om geld.”

Vijftien maanden cel geëist

R. speelde in de rechtbank het slachtoffer, maar het OM trapt er niet in: de man zou een bekende oplichter zijn en hij staat terecht voor fraude, witwassen en oplichting. De strafeis: vijftien maanden cel. De uitspraak van de rechter volgt pas op 17 oktober.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    20 december 2024 om 08:34