Endoscopie beste methode bij kinderen met chronische darmziekte
Routinematig inwendig maagonderzoek (endoscopie) is de beste methode om te onderzoeken of een kind een chronische darmontsteking (IBD) heeft, zoals de ziekte van Crohn. De noodzaak van dit maagonderzoek stond ter discussie maar naar nu blijkt werken andere methoden minder goed. Dat meldt Artsennet.
De noodzaak van maagonderzoek werd aangevochten door Amerikaanse maag-darm-lever-artsen die adviseerden om zo’n onderzoek niet te doen. Europese artsen waren voorstander van endoscopisch onderzoek. Promovenda Thalia Hummel van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam onderzocht verschillende methoden om IBD vast te stellen. Uit het onderzoek van Hummel bleek dat andere diagnostische methoden minder goed werken dan de endoscoop.
Hummel onderzocht ook andere aspecten van IBD bij kinderen en jongvolwassenen. De psychosociale gevolgen van chronische darmproblemen kunnen groot zijn. Jongvolwassenen met IBD laten een vertraagde ontwikkeling en hebben meer moeite om zelfstandig hun leven te leiden.
Hummel deed daarnaast onderzoek naar therapietrouw bij kinderen en adolescenten met chronische darmziekten. Zij pleit ervoor om therapietrouw met meerdere methoden te meten en mee te nemen in de beslissing over de zwaarte van de middelen in de behandeling van IBD. Nu wordt bij kinderen vaak met een milde therapie begonnen. Als die niet aanslaat, gaat de arts over op zwaardere middelen.
© Nationale Zorggids