10 juni 2016 om 09:42
< 1 min lezen

Een samenhangende aanpak biedt kansen bij complexe scheidingen

Om te voorkomen dat kinderen in de knel komen bij complexe scheidingen, is een goede samenwerking tussen ouders en professionals en tussen professionals onderling essentieel. De bereidheid om die samenwerking te verbeteren is er, maar er zijn ook duidelijke verbeterpunten. Uit het onderzoek in het kader van het project ‘Met elkaar uit elkaar’ blijkt bovendien dat methodes als ‘Kinderen uit de knel’, ‘Jes! Het Zwolse brugproject’ en ‘Ouderschap blijft’ zinvol zijn ter ondersteuning van gezinnen in scheiding. Dat meldt Windesheim.

Welke beproefde methodes en welke verbeterpunten zijn er als het gaat om de samenwerking tussen ouders en professionals en tussen professionals onderling? Om antwoord op die vraag te krijgen, deed hogeschool Windesheim onderzoek onder professionals die werken met gezinnen in scheiding, zoals sociaal werkers, leerkrachten, huisartsen, gezinsvoogden, kinderrechters en advocaten. Ook werden ouders en jongeren bevraagd.

Windesheim doet naar aanleiding van het onderzoek enkele aanbevelingen. Zo is het belangrijk om duidelijk te maken welk aanbod en welke hulpverlening er bij scheidingen wordt geboden. Stem het aanbod op elkaar, bundel krachten en benoem duidelijk de taken en rollen van de verschillende professionals. Zorg dat alle betrokken professionals werken vanuit dezelfde visie en uitgangspunten. Benoem, als er veel professionals betrokken zijn, per gezin een coördinerend professional en laat daarbij de regie zoveel mogelijk bij de ouders. Verder vindt Windesheim dat de samenwerking tussen hulpverleners en advocaten of mediators verbeterd moet worden. Aflsuitend beveelt Windesheim aan dat er echt naar de kinderen wordt geluisterd; naar wat zij nodig hebben en wensen.

Van mei tot december 2016 gaan pilotteams met de verbeterpunten uit het onderzoek aan de slag in drie gebieden: Zwolle (Stadshagen), Deventer (Zandweerd en Rivierenwijk) en Dalfsen (dorp en buitengebied). De leerervaringen uit de pilots en de conclusies uit het hele project worden gepresenteerd tijdens het slotcongres op donderdag 16 maart 2017.

Het project ‘Met elkaar uit elkaar’ is erop gericht de samenwerking tussen ouders en professionals en tussen professionals onderling te verbeteren, om te voorkomen dat kinderen in complexe scheidingssituaties in de knel komen. ZonMw maakt het project mede mogelijk met een subsidie uit het programma ‘Effectief werken in de jeugdsector’.

©Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    20 december 2024 om 08:34